Medicii de la Spitalul de Neurochirurgie „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iaşi au salvat viaţa unei femei din Târgu Mureş, care avea o tumoră de peste 5 centimetri situată într-o zonă greu de intervenit, la baza craniului.


Managerul spitalului ieşean, dr. Lucian Eva, a declarat că în urma investigaţiilor efectuate unei paciente în vârstă de 37 de ani, din Târgu Mureş, mamă a patru copii, s-a descoperit că aceasta avea o tumoră de circa 5 centimetri localizată la baza craniului, ceea ce făcea foarte dificilă intervenţia.

„Pacienta are o tumoră foarte mare situată la baza craniului, ceea ce se numeşte meningiom petroclival. Posibilitatea de tratament bazat pe radiochirurgie stereotactică de tip Gamma Knife era exclusă pentru că era prea mare volumul tumoral. Am decis să intervenim chirurgical, să reducem volumul tumoral şi ulterior să facem tratamentul Gamma Knife. La controalele repetate nu am obţinut rezultatul scontat, pentru că tumora nu s-a strâns suficient încât să putem interveni cu radiochirurgia stereotactică şi deja avea din nou semne clinice pentru că i-au fost afectaţi diverşi nervi cranieni. Şi atunci am decis să reintervenim, să scoatem şi mai mult din tumora respectivă, lucru care s-a şi întâmplat. Pacienta este bine, fără niciun deficit”, a spus dr. Lucian Eva, citat de Agerpres.

Pacienta a venit la Iaşi, după ce în prealabil specialişti din mai multe centre medicale renumite din ţară şi din Ungaria i-au spus că este un caz dificil, iar formaţiunea tumorală nu se poate opera pentru că astfel i-ar pune în pericol viaţa.

„Am fost la zece profesori din Târgu Mureş, Cluj, Bucureşti, şi în Ungaria am fost. Peste tot medicii mi-au spus că sunt un caz dificil şi că nu se poate opera”, a declarat femeia.

 



Oncolog