În noaptea de duminică, 23 iunie, s-a realizat o nouă intervenţie de prelevare organe şi ţesuturi la Spitalul Universitar de Urgenta Elias, de la o pacientă în vârstă de 45 de ani. Este cea de-a treia intervenţie anul acesta, în cadrul unităţii sanitare, şi a 41-a la nivel naţional.


Datorită faptului că familia şi-a exprimat acordul pentru a dona organele pacientei aflată în moarte cerebrală, şapte pacienţi au putut fi transplantaţi cu plămân, ficat, rinichi şi cornee, se arată pe pagina de Facebook a Agenţiei Naţionale de Transplant.

Duminica, echipa ATI a Spitalului Universitar de Urgenţă Elias, formată din dr. Ioana Popescu Garotescu - coordonator intraspitalicesc de transplant, şi dr. Andreea Stroi – KDP, dr. Vulpe Gabriela - neurolog şi echipa de rezidenţi dedicaţi compusă din dr. Cristina Rusu, dr. Matei Neicutescu, şi dr. Liviu Butaliu, a făcut posibil ca gestul familiei pacientei să nu fie în zadar şi „o minune să se petreacă pentru alţi semeni aflaţi în cumpănă”.

„Mulţumim pentru efort şi dăruire echipei care a pornit resorturile speranţei pentru patru pacienţi a căror unică şansă la viaţă era un transplant de plâmăn, ficat sau rinichi”, se subliniază.

Pentru intervenţiile de prelevare, au fost prezente echipele chirurgicale ale Spitalului Sfânta Maria, condusă de dr. Dragoş Chiriţă, împreuna cu dr. Alexandru Martiniuc şi echipele ale Institutul Clinic Fundeni conduse de dr. Radu Zamfir, dr. Gheorghe Potlog - pentru ficat şi dr. Vlad Olaru - pentru rinichi. Efortul lor a fost preluat de echipele multidisciplinare din centrele de transplant: chirurgi, anestezişti, cardiologi, gastroentelorgi, nefrologi, medici de laborator. 

La Centrul de Transplant Hepatic al Institutul Clinic Fundeni, o altă pacientă de 35 de ani a învins moartea datorită intrevenţiei de transplant hepatic cu hemificat drept, realizată cu succes de echipa chirurgicală condusă de prof. dr. Vladislav Braşoveanu, alături de echipa ATI – coordonată de conf. dr. Gabriela Droc şi echipa compusă din dr. Sibel Şoarece şi dr. Diana Jelea. Ficatul stâng a fost transplantat unui pacient pediatric la Spitalul Grigore Alexandrescu în vârsta de 13 ani, cu o boală congenitală foarte gravă, se precizează.

În acelaşi timp, echipele Centrului de Uronefrologie şi Transplant Renal Fundeni aduceau şansa la o viaţă normală pentru alţi doi pacienţi în vârstă de 16 şi 58 de ani compatibili cu grefele. Cele două intrevenţii de transplant renal au fost realizate de echipele de chirurgi coordonate de dr. Cătălin Baston şi dr. Constantin Gîngu, cu suportul ATI – Dr. Liliana Domnisor.

Transplanturile de cornee au fost efectuate la Spitalul Clinic de Urgenţe Oftalmologice Bucureşti de către echipele coordonate de prof. Marian Burcea împreună cu dr. Alina Gheorghe şi dr. Valentin Dinu.

„Donarea de organe este un gest nobil prin care se acordă o şansă la viaţă semenilor în aşteptarea unui organ salvator. Atunci când un pacient a decedat, exprimarea acordului poate reda speranţa altora. Fără donare nu există transplant şi este important ca populaţia să fie informată în acest sens”, se arată în postare. Din acest motiv, Ministerul Sănătăţii împreună cu Agentia Nationala de Transplant vor derula anul acesta o campanie de conştientizare despre donarea de organe şi ţesuturi. Se va implementa şi noul registru de transplant care asigura trasabilitatea şi transparenţa activităţii.

Foto: Facebook Agenţia Naţională de Transplant





Medic