Sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) - Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică (SUPC), poliţişti din cadrul I.G.P.R. - Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice şi Direcţia de Investigaţii Criminale, I.P.J. Braşov, Iaşi, Neamţ şi Suceava, pun în aplicare 24 de mandate de percheziţie domiciliară pe raza judeţelor Braşov, Iaşi şi Neamţ, la sediile sociale ale unor firme specializate în distribuirea de aparatură medicală.


Într-un comunicat, Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) aduce la cunoştinţa publicului următoarele:

„În cursul zilei de azi (17 februarie, n.n.) sub coordonarea procurorului de caz din cadrul PÎCCJ - SUPC, poliţişti din cadrul I.G.P.R. - Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice şi Direcţia de Investigaţii Criminale, I.P.J. Braşov, Iaşi, Neamţ şi Suceava, pun în aplicare 24 de mandate de percheziţie domiciliară pe raza judeţelor Braşov, Iaşi şi Neamţ, la sediile sociale ale unor firme specializate în distribuirea de aparatură medicală, la domiciliile persoanelor fizice presupus a fi implicate în activitatea infracţională sau imobile deţinute de aceştia”.

De asemenea, vor fi efectuate percheziţii domiciliare la sediul unei primării comunale, la sediile unor unităţi medicale - spitale  şi  la sediul unei organizaţii non-guvernamentale, se mai subliniază în comunicat.

„Din cercetări au rezultat indicii cu privire la faptul că unele cadre medicale ar fi efectuat mai multe intervenţii chirurgicale, cu încălcarea procedurilor de lucru şi a indicaţiilor de utilizare a dispozitivelor medicale, care au afectat ori au pus în pericol integritatea corporală, sănătatea şi chiar viaţa unor persoane, pacienţi ai acestora”.

În cauză este începută urmărirea penală in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu, luare de mită, dare de mită, fals intelectual, uz de fals, înşelăciune, fals material în înscrisuri sub semnătură privată, precum şi continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente. 

În documentarea activităţii infracţionale, s-a beneficiat de sprijinul Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul IGPR, ANAF şi Corpului de Control al ministrului Sănătăţii.

Percheziţiile efectuate de poliţiştii de la Economic şi procurorii Instanţei supreme vizează activitatea unor medici care montau pacienţilor defibrilatoare şi stimulatoare cardiace luate de la oameni decedaţi, la preţuri de dispozitive noi, au declarat, pentru Agerpres, surse judiciare.

Cu banii obţinuţi de pe urma infracţiunilor, persoanele vizate de percheziţii ar fi început construcţia unei case într-o arie protejată, oferind mită autorităţilor locale pentru a obţine avizele necesare, mai arată sursele judiciare.

Ca urmare a comunicatului Parchetului de pe lângă ÎCCJ, Ministerul Sănătăţii a venit cu precizări: „Ministerul Sănătăţii a dat curs tuturor solicitărilor venite din partea organelor judiciare conform competenţelor sale legale. Fiind o anchetă penală în curs de desfăşurare, nu putem oferi alte informaţii sau detalii suplimentare. Ministerul Sănătăţii desfăşoară permanent activităţi de prevenire şi de combatere a actelor de corupţie care pot pune în pericol funcţionarea sistemului sanitar şi siguranţa pacienţilor”.

 


ORL