Campania anuală de vaccinare antigripală gratuită a Ministerului Sănătăţii, continuă, astfel că, în cursul acestei săptămâni, încă 930.000 de doze de vaccin gripal vor ajunge la direcţiile de sănătate publică şi, apoi, în cabinetele medicilor de familie pentru continuarea imunizării persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire.


Luând în calcul şi dozele ce vor fi distribuite în această săptămână, Ministerul Sănătăţii a repartizat 2.430.000 de doze de vaccin, reprezentând peste 80% din numărul total achiziţionat pentru sezonul 2020 - 2021. Ultima tranşă de doze de vaccin gripal va fi asigurată la începutul lunii decembrie.

Ministerul Sănătăţii raminteşte că, în cadrul campaniei de vaccinare gratuită, sunt imunizate, cu prioritate, persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, precum şi gravide, conform recomandărilor OMS şi ECDC. Ca în fiecare an, campania Ministerului Sănătăţii (MS) se derulează prin cabinetele medicilor de familie şi în unităţi sanitare cu paturi. Repartiţia dozelor de vaccin către direcţiile de sănătate publică se face în mai multe etape, la fel ca în anii trecuţi.

Până la data de 15 noiembrie a.c., în cadrul campaniei de vaccinare gratuită a MS, au fost vaccinate 652.393 de persoane din categoriile la risc, se arată într-un comunicat de presă transmis de MS.

Conform INSP, la nivel naţional, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică, IACRS şi pneumonii) a fost de 43.871, cu 48.1% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului precedent (84.603) şi cu 2.6% mai mic comparativ cu cel din săptămâna anterioară (45.068).

Până în prezent, a fost înregistrat un singur caz de gripă confirmat cu laboratorul şi niciun deces confirmat cu virus gripal, anunţă MS.