Pacientului cu risc de moarte subită i-a fost implantat un defibrilator automat complet extracardiac, în cadrul clinicii de cardiologie ARES Bucureşti. Tehnologia, folosită deja de câţiva ani în spitalele din străinătate, este acum la dispoziţia pacienţilor din România.


Pacientul este un bărbat în vârstă de 57 de ani, pasionat de activităţi sportive, schi şi motocros, se arată într-un comunicat. La începutul lunii aprilie, bărbatul a simţit dureri în zona pieptului şi palpitaţii şi a decis să facă un control cardiologic. În ciuda rezultatelor aparent normale, medicul cardiolog a cerut teste suplimentare, pentru că în istoricul familial al pacientului existau mai multe cazuri de moarte subită, de cauză cardiacă. Testele amănunţite au arătat că pacientul suferă de sindromul Brugada, o aritmie cardiacă ereditară rară, care poate provoca tahicardii ventriculare şi deces subit.

În astfel de cazuri, tratamentul uzual este implantarea unui defibrilator - un dispozitiv de mici dimensiuni care se introduce sub piele, în zona umărului, şi este conectat printr-o sondă la muşchiul cardiac.

„Defibrilatoarele endocavitare clasice prezintă câteva riscuri de complicaţii, printre care cel mai frecvent este endocardita, infecţia ţesutului care căptuşeşte suprafaţa interioară a inimii. Mai mult, sondele endocavitare fiind mai fine şi mai fragile, se pot rupe, cu riscul de şoc inapropriat şi necesitatea unei reintervenţii pentru a adăuga o altă sondă nouă. De asemenea pentru că sondele defibrilatoarelor sunt poziţionate în ventriculul drept, prin valva tricuspidă, pot aparea probleme ale acestei valve”, se arată în comunicat.

Echipa ARES, condusă de dr. Denis Amet, medic specialist cardiologie şi aritmologie, a decis în acest caz implantarea unui defibrilator special, sistemul BOSTON EMBLEM™ S-ICD, care nu mai este conectat direct cu camerele inimii.

Practic, dr. Amet a făcut două incizii, una la nivelul sternului şi cealaltă în zona toracică laterală stângă, şi a creat astfel un buzunar pentru dispozitiv şi calea pentru sonda acestuia. La detectarea unor bătăi neregulate ale inimii, ameninţătoare de viaţă, dispozitivul trimite un şoc electric muşchiului cardiac, restabilind astfel ritmul normal.

„Marele avantaj e că acest sistem este complet extracardiac, subcutanat, astfel încât orice complicaţii ale sistemului sunt complicaţii subcutanate şi nu complicaţii cardiace. Adică o infecţie a sistemului va fi o infecţie subcutanată şi nu o infecţie a inimii”, a explicat dr. Denis Amet.

Acest tip de defibrilator este potrivit şi pentru persoanele tinere, care îşi doresc să ducă în continuare o viaţă activă. Pacientul de 57 de ani îşi poate relua stilul de viaţă fără contraindicaţii, se arată în comunicat.

„Defibrilatoarele şi sistemele clasice endocavitare au sonde care trec prin pensa costo-claviculară, ceea ce face ca uneori mişcările mai ample ale braţelor să fie limitate şi la risc de a rupe sondele. De aceea, recomandările sunt să nu se facă anumite sporturi care implică mişcări ample, în forţă ale braţelor, precum culturismul, tenis sau golf. Cu acest aparat nu există astfel de contraindicaţii”, a spus dr. Amet.

Sistemul EMBLEM™ MRI S-ICD este compus dintr-un dispozitiv cu carcasă din titan şi o sondă îmbrăcată cu un polimer special în amestec cu silicon, cu electrozi din aliaj de platină şi iridiu. Bateria dispozitivului durează între 6 şi 10 ani, în funcţie de câte şocuri electrice descarcă. Pacienţii care au un astfel de dispozitiv implantat pot face investigaţii imagistice, precum RMN. Dispozitivul este programat printr-un programator dedicat, iar înregistrările sunt verificate la distanţă în telecardiologie sau la controlul cardiologic, de către aritmologul curant. Chiar dacă aparatul este mai voluminos, dispunerea lui face ca toleranţa să fie mai bună decât în cazul aparatelor clasice.

„Este un tratament pentru tulburările de ritm rapid, ameninţătoare de viaţă, dar nu şi pentru încetinirea lui. Indicaţia ideală este pacientul tânăr cu un risc de moarte subită, fără nevoie de a avea o stimulare cardiacă. Dar indicaţiile se pot extinde către toate indicaţiile unui defibrilator monocameral fără nevoie de stimulare”, a declarat dr. Denis Amet.

Dr. Denis Amet este originar din Constanţa şi practică medicina în Franţa, la un spital din Paris, unde a montat de-a lungul timpului mai multe dispozitive de acest tip. El face parte din echipa ARES, unde efectuează periodic proceduri complexe de aritmologie.

„Ne bucurăm că putem pune la dispoziţia pacienţilor din România această tehnologie care se foloseşte deja în străinătate, cu multiple beneficii”, a declarat dr. Oren Iancovici, directorul medical şi fondatorul ARES. „Misiunea noastră este să aducem mereu cele mai inovatoare soluţii de tratament, cât mai rapid, în slujba pacienţilor de la noi din ţară”.

De-a lungul celor peste 9 ani de activitate, la ARES au avut loc 14 premiere medicale naţionale şi internaţionale.

 

Oncolog