Patronatul Producătorilor industriali de medicamente din România (PRIMER) a atras atenţia că niciun ministru al Sănătăţii nu a călcat în fabricile de medicamente din ţară, aflate în proprietate privată, menţionând că acestea pot produce orice tratament ieşit de sub patent, în orice formă de prezentare sau concentraţie.


Directorul executiv al PRIMER, Dragoş Damian, citat într-un comunicat de presă transmis Agerpres, a mai spus că metodologia de calcul a preţului medicamentelor trebuie schimbată urgent, pentru că zeci de tratamente ieftine sunt în pericol de a fi scoase din fabricaţie.

„Profesorul Alexandru Rafila este primul ministru al Sănătăţii care vorbeşte public despre rolul strategic al celor circa 30 de fabrici de medicamente din România. Probabil că, dacă nu ar fi fost pandemia şi războiul, nici acum autorităţile medicale nu ar fi luat în seamă acest domeniu economic. Este un discurs opus faţă de ceea ce am auzit în ultimii cinci ani de la alţi oficiali în funcţie şi acum la Ministerul Sănătăţii sau CNAS, care ne spuneau «dacă nu vă convine, puteţi pleca» atunci când le solicităm ajutorul. Niciun ministru al Sănătăţii nu a călcat în fabricile de medicamente din ţară aflate în proprietate privată”, a spus Dragoş Damian.

El a susţinut că fabricile din ţară pot produce orice medicament ieşit de sub patent, în orice formă de prezentare sau concentraţie, dacă acest lucru este solicitat.

„Fabricile din ţară sunt inspectate de cele mai prestigioase autorităţi din lume şi e scris «Made în Romania» pe medicamente care ajung la pacienţi din 90 de ţări. (...) În fabricile din ţară lucrează 5.000 de specialişti de prim rang şi echipamentele de lucru sunt tehnologie şi digitalizare de ultima generaţie. Industria farmaceutică din România ajută la crearea unui număr de peste 60.000 de joburi de orizontală şi verticală”, a evidenţiat Dragoş Damian.

Potrivit acestuia, Ministerul de Finanţe ar trebui să schimbe taxa clawback şi să scutească de această plată companiile care fac în România investiţii în fabrici noi.

„Consiliul Concurenţei trebuie să verifice blocajele de pe anumite canale comerciale, sunt jucători care nu vor să achiziţioneze medicamentele fabricate în România pe motiv că «sunt prea ieftine»”, a afirmat directorul executiv al PRIMER.

Sursă foto: Facebook Dragoş Damian

 


Farmacist