Produsele pentru îndreptarea părului ar putea creşte semnificativ riscul de dezvoltare a cancerului uterin în rândul persoanelor care le utilizează frecvent, arată un studiu american.


Cercetătorii americani estimează că 1,64% dintre femeile care nu au folosit niciodată produse pentru îndreptarea părului ar putea dezvolta cancer uterin până la vârsta de 70 de ani -  dar în cazul celor care le utilizează frecvent, riscul creşte până la 4,05%, informează Reuters şi Agerpres.

Cifrele vehiculate au fost făcute publice de Alexandra White, din cadrul NIEHS (National Institute of Environmental Health Sciences) din Statele Unite, care a fost şi coordonatoarea cercetării.

Experţii au monitorizat 33.947 de femei cu vârste între 35 şi 74 de ani, pe o perioadă de aproape 11 ani. În acest interval, 378 de femei au dezvoltat cancer uterin.

După ce au luat în considerare şi alţi factori de risc, riscul de a dezvolta un cancer uterin era de peste 2,5 ori mai mare în cazul femeilor care foloseau frecvent produse pentru îndreptarea părului.

O utilizare mai puţin frecventă a produselor de îndreptare a părului în anul anterior publicării rezultatelor studiului a fost de asemenea asociată cu un risc crescut. 

Şi alte studii au demonstrat că produsele pentru îndreptarea părului conţin perturbatoare endocrine. Produsele au fost asociate cu risc crescut de cancer de sân şi ovarian.

„Aceste descoperiri sunt prima dovadă epidemiologică a asocierii dintre utilizarea produselor pentru îndreptarea părului şi cancerul uterin”, au scris White şi colegii ei în The Journal of the National Cancer Institute. Cercetătorii au adăugat că sunt necesare studii suplimentare pentru a identifica substanţele specifice care determină asocierea constatată.

Oncolog