Femeile la menopauză care consumă zilnic băuturi carbogazoase cu zahăr sau cu îndulcitori sunt de 2,5 ori mai susceptibile de a deceda în urma unei boli cronice a ficatului.


Un studiu recent, publicat în JAMA Network, arată că o singură doză de băutură carbogazoasă îndulcită, consumată zilnic, ar fi responsabilă de creşterea riscului de cancer hepatic cu 85%, arată publicaţia Santé Magazine.

Analiza a fost realizată de o echipă de cercetători de la Harvard, care a monitorizat starea de sănătatea a 98.786 de femei la menopauză, cu vârste între 50 şi 79 de ani. Femeile au fost înscrise, între 1993 şi 1998, în The Women's Health Initiative (WHI) – seria de studii clinice iniţiate în SUA de către Institutele Naţionale de Sănătate (NIH) –, şi au fost monitorizate până în 2020.

Într-un interval mediu de 20,9 ani, 207 femei au dezvoltat cancer hepatic şi 148 au decedat în urma unei boli cronice a ficatului. Cercetătorii au constatat că subiecţii care consumau zilnic cel puţin o băutură carbogazoasă cu zahăr sau o băutură pe bază de fructe erau de 1,75 ori mai susceptibili de a primi un diagnostic de cancer hepatic şi de 2,5 ori mai susceptibili de a deceda în urma unei boli cronice a ficatului.

„La femeile aflate la menopauză, comparativ cu cele care consumau 3 porţii sau mai puţin de băuturi îndulcite pe lună, cele care consumau una sau mai multe porţii de băuturi îndulcite pe zi prezentau o incidenţă mai ridicată de cancer hepatic şi de deces din cauza unei boli cronice a ficatului”, subliniază autorii.

Cercetătorii adaugă că trebuie realizate studii suplimentare, pentru a confirma rezultatele şi a identifica mecanismele biologice ale acestor asocieri.

„Cu toate că studiul este de tip observaţional şi deci nu poate determina cauza efectelor observate, cunoaştem, în urma unui ansamblu de probe, că merită să reflectezi de două pri înainte de a alege băuturi îndulcite în fiecare zi. Băuturile bogate în zahăr au un aport energetic ridicat şi cresc riscul de obezitate, care ea însăşi este un factor de risc pentru cancer şi boală a ficatului”, a explicat dr. Pauline Emmett, cercetătoare principală la Universitatea din Bristol.





Oncolog