Prof. dr. Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” din Iaşi, vorbeşte într-un interviu pentru MedicHub, despre situaţia actuală a pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus. Pentru medic, această perioadă a fost o provocare continuă din punct de vedere al tratării pacienţilor. „Pacientul cu coronavirus este un pacient complex, care are nevoie de asistenţă psihologică, asistenţă kinetoterapeutică şi consult multidisciplinar, de multe ori, pentru că avem nevoie de sfatul cardiologului sau al psihiatrului sau al neurologului”, afirmă prof. dr. Carmen Dorobăţ. Aceasta spune că, până la urmă, coronavirusul va deveni, ca şi alte boli infecţioase, o afecţiune în cazul căreia medicii vor conlucra permanent.


MedicHub: În ultimele săptămâni, numărul de infectări cu noul coronavirus este tot mai mare, peste 1.000 de cazuri zilnic. Din punctul dumneavoastră de vedere, cum explicaţi acest lucru?

Prof. dr. Carmen Dorobăţ: Este vorba de o a doua revenire a primului val sau de începutul unui val doi. Până la urmă, pe noi, ca medici la patul bolnavilor, ne interesează mai puţin, din punct de vedere epidemiologic, poziţionarea evoluţiei SARS-CoV-2. Ne interesează să vedem, în primul rând, de ce. Probabil că relaxarea a venit, să spun aşa, cu multe dorinţe din partea populaţiei, am uitat că această relaxare ar trebuie să fie, în special, pentru zona economică şi apoi să ne bucurăm de vacanţă, de sezonul estival, dar cu măsurile de protecţie necesare. Probabil aceste măsuri au fost minimalizate, au fost date uitării în anumite momente şi, iată, vedem acum un număr mare de cazuri, un număr care, din nefericire, se menţine în platou. Evident, din acest număr de cazuri de desprind cam 5% care ajung în terapie intensivă. Aşa stând lucrurile, aş spune că nu putem să ne dorim decât ca noile restricţii să ducă, peste circa 10-15 zile, la o pantă descendentă.


MedicHub: Ce ne puteţi spune despre profilul pacientului? S-a schimbat ceva la acest profil de la începutul pandemiei?

Prof. dr. Carmen Dorobăţ: Cei mai mulţi pacienţi sunt între 30 şi 50 de ani. Este vorba de pacientul tânăr care se mobilizează odată cu venirea verii, socializează. Predomină formele medii, de unde evident se desprind formele mai grave, care ajung în terapie intensivă.


MedicHub: Dumneavoastră, ca manager şi ca medic la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi, cum aţi trăit această perioadă?

Prof. dr. Carmen Dorobăţ: Din punct de vedere medical, a fost o provocare permanentă, pentru că în fiecare zi descoperi lucruri noi despre acest virus, despre dinamica lui, despre modul în care trebuie să manageriezi medical pacienţii. Pe de altă parte, a fost un exerciţiu de organizare şi de abordare cu totul diferit a unei patologii care a lovit o lume întreagă. Pacientul cu coronavirus este un pacient complex, care are nevoie de asistenţă psihologică, asistenţă kinetoterapeutică şi consult multidisciplinar, de multe ori, pentru că avem nevoie de sfatul cardiologului sau al psihiatrului sau al neurologului. Până la urmă, această boală va deveni, ca şi alte  boli infecţioase în care noi avem experienţă, cum este HIV-ul sau infecţia cronică cu virusul hepatitic B, o afecţiune în cazul căreia noi avem nevoie de conlucrare permanentă cu colegii din alte specialităţi.


MedicHub: Care este situaţia de la secţia de Terapie Intensivă? Mai aveţi locuri la ATI?

Prof. dr. Carmen Dorobăţ: În momentul acesta, nu avem locuri la Terapie Intensivă. Ne sprijinim pe compartimentul de suport de la Spitalul de Neurochirurgie. Şi, de asemenea, în cadrul spitalului, când se poate să facem externări. Pacienţii şi-au modificat profilul din punct de vedere psihologic. Ei se simt mai în siguranţă în spital, nu cer să mai plece acasă, iar uneori nu vor să mai plece acasă nici atunci când poate ar fi cazul. Şi atunci, trebuie să avem grijă cum manageriem locurile libere, De asemenea, ne ajutăm cu colegii de la spitalele de suport.


MedicHub: Cum vedeţi că s-a descurcat România până acum din punct de vedere al organizării?

Prof. dr. Carmen Dorobăţ: România s-a descurcat foarte bine în zona stării de urgenţă, când toată lumea a respectat acele măsuri, chiar dacă erau măsuri destul de dure la un moment dat. În prezent, sigur mulţi au mai obosit, pentru că într-o boală cronică acest sentiment de oboseală apare. Iată că acum a apărut sentimentul acesta de oboseală în ceea ce priveşte respectarea regulilor – trebuie să ţin minte să pun masca, trebuie să ţin minte că trebuie să stau la o anumită distanţă fizică. Până să ne intre în reflex aceste aspecte ale vieţii, cu care trebuie să ne obişnuim până la apariţia vaccinului, au apărut astfel de lacune de comportament şi de aici toate aceste cazuri noi.


MedicHub: Credeţi că revenirea la starea de urgenţă ar stopa răspândirea virusului?

Prof. dr. Carmen Dorobăţ: Stare de urgenţă este o hotărâre cu caracter administrativ şi politic. După părerea mea, ca cetăţean, nu cred că se va mai putea reveni la o stare de urgenţă din aceea care a fost, pentru că economia trebuie să meargă. Aşa cum noi respirăm cu plămânii şi nu ne place atunci când suntem afectaţi de noul coronavirus, aşa o ţară respiră prin economia ei. Şi atunci, nu cred că va putea fi vorba de aşa ceva, dar, punctual, se pot lua măsuri acolo unde se constată că apare un focar care nu este posibil să fie controlat de direcţia de sănătate publică. Se va interveni şi cu noi restricţii, de la caz la caz, ca să nu ajungem să avem o depăşire în ceea ce priveşte condiţiile hoteliere ale sistemului sanitar, întrucât ne trebuie un număr de paturi libere în fiecare moment.


MedicHub: Sunt pacienţi care rămân cu sechele. Ce aţi observat la pacienţii trataţi până acum?

Prof. dr. Carmen Dorobăţ: La Conferinţa Naţională de Boli Infecţioase de la Iaşi, organizată pe tema SARS-CoV-2, unde au discutat profesorii epimediologi şi virusologi din întreaga ţară, am ajuns la multe concluzii, unele din ele pertinente, în sensul că s-au suprapus cu concluziile colegilor din Asia sau SUA. Într-adevăr, există posibilitatea apariţiei unor sechele care sunt predominant la nivelul aparatului respirator şi de aceea o parte dintre pacienţi beneficiază de recuperare respiratorie, iar, pe de altă parte, este vorba de probleme neurologice pe care le-am sesizat la persoane de peste 65 de ani, care aveau şi alte comorbidităţi. Aceste fenomene au apărut după puseul acut de infecţie cu SARS-CoV-2. Ca urmare, la Boli infecţioase la Iaşi, noi chemăm, la 30 de zile, pacienţii la control tocmai pentru a putea să le facem o strategie pe termen lung în ceea ce priveşte tratamentul.


MedicHub: Ce ne spuneţi despre medici? Cum i-aţi simţit pe colegi?

Prof. dr. Carmen Dorobăţ: Corpul medical este obosit, suntem şi noi într-o perioadă când trebuie să plecăm în concediu, pentru că au fost patru luni în care s-a lucrat într-un ritm alert. Dar, în această perioadă, în care numărul de infectări creşte, ne-am văzut nevoiţi să dăm concedii pentru o perioadă mai scurtă de timp, eşalonat pentru a putea asigura activitatea la patul bolnavului.


MedicHub: Care este mesajul pentru colegii medici?

Prof. dr. Carmen Dorobăţ: Colegii mei medici deja au expertiză în această patologie. Sunt mult mai siguri din punct de vedere medical, în ceea ce priveşte terapia la patul bolnavului. Dacă cetăţenii acestei ţări şi ai acestei lumi, până la urmă, vor înţelege semnalul medicilor, şi mă refer aici la medicul infecţionist, epidemiolog, virusolog, şi nu medici de orice altă specialitate care înţeleg mai puţin din dinamica virală a acestui virus, dacă ne vor asculta, eu sunt convinsă că vom putea trage de timp până la apariţia vaccinului.


MedicHub: Cu ce rămâneţi dumneavoastră după această perioadă?

Prof. dr. Carmen Dorobăţ: Este o experienţă unică. Ca medic, pot să spun că niciodată nu au apărut cu aşa aflux ştirile care priveau o anumită boală. Ca manager de spital, trebuie să vă spun că a fost un exerciţiu permanent în ceea ce priveşte adaptarea momentului, pentru că, în fiecare moment, au apărut noi provocări, au apărut noi necesităţi şi, de fiecare dată, a trebuit să facem faţă.


Sursa foto: Radio Iaşi