Prof. dr. Cristian Oancea, managerul Spitalului „Victor Babeş” din Timişoara, vorbeşte într-un interviu pentru MedicHub despre situaţia îmbolnăvirilor, despre cum se simt medicii şi despre ce crede că se va întâmpla în perioada următoare, când pandemia de coronavirus va fi dublată de gripa sezonieră. „Cert este că, până nu pierzi pe cineva drag, nu realizezi cu ce te confrunţi. Părerea mea personală este că, în următoarele 3-4 luni, nu o să fie familie care să nu fi avut cel puţin un caz de COVID-19”, spune prof. dr. Cristian Oancea.


Cum vedeţi situaţia actuală a îmbolnăvirilor cu noul coronavirus? Avem zilnic aproximativ 2.000 de cazuri de infectări cu SARS-CoV-2. 

Prof. dr. Cristian Oancea: Raportat la numărul de teste, rata de infecţie este undeva la 1 la 5, maximum 1 la 6, dar părerea noastră este că, în următoarea perioadă, va creşte şi o să ajungem cred că la 1 la 4. Lumea nu a înţeles că, până la apariţia vaccinului, noi, într-un fel, tragem de timp ca să ne protejăm şi tratamentele pe care le încercăm sunt tratamente mai mult sau mai puţin simptomatice, dar nu, curative. Practic, toată planeta, prin măsurile de precauţie şi măsurile sanitare, trage de timp până la apariţia vaccinului. Suntem cu o boală la început, despre care nu ştim prea multe.


Toată lumea aşteaptă vaccinul. În ce perioadă ar stopa vaccinul răspândirea virusului?

Prof. dr. Cristian Oancea: Ar trebui ca cel puţin 60% din populaţie să fie vaccinată. Eu sunt adeptul pro vaccinării în sensul în care înainte de apariţia vaccinurilor speranţa de viaţă era undeva la 45-50 de ani. După apariţia vaccinurilor, cine moare la 70 de ani e considerat tânăr. Uitaţi-vă la australieni, au vaccinat toată populaţia, inclusiv copiii, şi au eradicat cancerul de col uterin.


Care sunt problemele care vin odată cu toamna?

Prof. dr. Cristian Oancea: O să apară gripa. Aici, partea bună este că avem vaccin şi sunt pe piaţă vaccinuri antigripale foarte bune. În al doilea rând, recomandăm populaţiei cu comorbidităţi să se vaccineze şi antipneumocic. Partea cea mai delicată a problemei o să fie în unităţile preşcolare în care copiii vor plimba virusurile de la unii la alţii, virusuri care vor fi transmişi la părinţi, la bunici, care sunt cei mai predispuşi la a face formele severe. De aceea, dacă unui copil îi curge nasul, are durere de burtă, să nu fie dus în colectivitate, pentru că există marele risc să-i infecteze şi pe ceilalţi.


Cum se manifestă coronavirusul la copii?

Prof. dr. Cristian Oancea: Din experinţa noastră clinică, copiii pe care i-am avut cu SARS-Cov-2 au fost asimtopmatici. Am avut foarte puţine cazuri puţin simptomatici. Şi atunci, cum faci diferenţa între un copil cu SAR-Cov-2 şi un copil sănătos, că nu ai cum, clinic? În acel moment, există riscul ca cei mici să fie purtători şi să tranmistă mai departe în familie. Considerăm că acum avem transmitere comunitată destul de ridicată şi trebuie să respectăm aceste reguli - să purtăm mască, să păstrăm distanţa fizică, să ne spălăm pe mâini cu apă şi săpun - măsuri de igienă normală, nu de dictatură medicală, cum spun unii.


Cum s-a schimbat viaţa spitalului în care lucraţi de când a început pandemia?

Prof. dr. Cristian Oancea: E un act medical foarte straniu în acest moment. Pe de o parte, ne-am obişnuit cu purtatul combinezoanelor şi materialelor de protecţie, eram obişnuiţi şi înainte, dar acum am trecut la „next level”. Pe de altă parte, ne-am învins frica şi noi, şi familiile noastre, pentru că la noi, în acest moment, nicmeni nu s-a infectat în spital. Avem un număr de infectaţi – 9, dar care s-au infectat în exteriorul spitalului. Avem probleme cu colegii de la Terapie Intensivă, ei, de 6-7 luni, fac gărzi non-stop, adică o dată la 3-4 zile fac gărzi, lucru care pe termen lung te termină psihic. Plus, când vezi că-ţi dai silinţa şi tragi de fiecare pacient, zici că l-ai făcut bine şi, în 12-14 ore, moare, acest lucru te duce în pragul anxietăţii, depresiei.


Ce ne puteţi spune despre profilul pacientului? S-a schimbat faţă de perioada de început a pandemiei?

Prof. dr. Cristian Oancea: La începutul pandemiei, erau mai responsabili. Acum, am observat o anumită relaxare a pacienţilor. Pe de altă parte, am avut cazuri când pacienţii, deşi imagistic prezentau simptome moderate de SARS-Cov-2,  au refuzat să se interneze, s-au dus acasă, pur şi simplu. Sunt pacienţi pe care îi tratăm în spital şi nu cred că au boala. Şi sunt pacienţi care de frică tratează cu seriozitate această infecţie. Cert este că, până nu pierzi pe cineva drag, nu realizezi cu ce te confrunţi. Părerea mea personală este că, în următoarele 3-4 luni, nu o să fie familie care să nu fi avut cel puţin un caz de COVID-19.


Ce le spuneţi celor care cred în teoriile conspiraţiei, conform cărora nu există boala?

Prof. dr. Cristian Oancea: Nu vreau să le spun nimic. Acestor fanatici, inconştienţi, nu ştiu cum să le zic, nu vreau să le spun nimic. Fiecare om e dator să trăiască sau să moară după bunul plac. Treaba este să responsabilizez oamenii care vor să trăiască, oamenii care vor să înţeleagă cu ce ne confruntăm şi care sunt riscurile.


Care este mesajul pentru colegii dumneavoastră medici?

Prof. dr. Cristian Oancea: Mesajul meu e de încurajare, mai trebuie să rezistăm până vine vaccinul. Trebuie să fim uniţi, ştiu că sunt dezamăgiţi. Suntem epuizaţi, mai ales cei de la Terapie Intensivă, sunt aproape de sindromul de bunt-out. Dar trebuie să rezistăm, pentru că asta ne este meseria, am depus un jurământ şi ceea ce facem, facem cu pasiune pentru oameni. Mai avem şi colegi care nu cred în acest virus, colegi care din punctul meu de vedere nu-şi merită diploma de medic.