Un raport al Consiliului Internaţional al Asistenţilor Medicali (ICN) lansat pe 12 mai, cu ocazia Zilei Internaţionale a Asistentului Medical, solicită ca asistenţii medicali să fie arhitecţii şi proiectanţii viitoarelor sisteme de sănătate, şi nu doar furnizori de îngrijiri.


Raportul ICN „Asistenţii medicali: o voce pentru conducere – o viziune pentru viitorul îngrijirilor de sănătate”, demonstrează rolul vital al asistenţilor medicali în succesul serviciilor de sănătate, şi pledează pentru o mai mare implicare a asistenţilor medicali leaderi, în toate organizaţiile de sănătate şi la toate nivelurile, inclusiv la nivel guvernamental, se arată într-un material publicat pe site-ul Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România (OAMGMAMR).

Principalele constatări ale raportului sunt următoarele:

  • Asistenţii medicali trebuie să fie creatorii sistemelor de sănătate, nu doar persoanele care furnizează servicii;
  • Sănătatea să fie inclusă în toate politicile guvernamentale, iar asistenţii medicali cu experienţă să asigure conducerea în toate organizaţiile din cadrul sistemelor de sănătate şi al departamentelor guvernamentale;
  • Guvernele să adopte noua strategie globală pentru profesia de asistent medical şi să integreze recomandările acesteia în strategiile naţionale de sănătate;
  • Guvernele să adopte planuri pe termen lung privind forţa de muncă şi să devină autosuficiente în ceea ce priveşte oferta de asistenţi medicali autorizaţi, cu date transparente care să arate progresele înregistrate în atingerea acestui obiectiv;
  • Să fie schimbată versiunea care descrie investiţiile în locurile de muncă, educaţia şi leadership-ul asistenţilor medicali drept costuri guvernamentale, astfel încât să admită că o astfel de cheltuială reprezintă o investiţie în sănătatea, siguranţa, securitatea şi liniştea fiecărui cetăţean.

Raportul subliniază că profesia de asistent medical s-a aflat în centrul răspunsului la pandemie şi că efectul COVID şi-a pus amprenta, evidenţiind necesitatea investiţiilor. Asistenţii medicali sunt cei care au văzut de aproape punctele slabe şi lacunele ce trebuie abordate în conceperea viitoarelor sisteme de sănătate.   

Raportul subliniază transformările pe care asistenţii medicali le-au realizat în timpul pandemiei, spirjinul de care are are nevoie această categorie profesională şi necesitatea ca sistemele de sănătate să fie adaptate la toate nevoile viitoare.

„Preşedinta ICN, doamna Annette Kennedy a declarat că anul acesta sărbătorim Ziua Internaţională a Asistentului Medical şi aducem omagii celor 27 de milioane de asistenţi medicali ai lumii care au demonstrat curaj, compasiune, competenţe şi capacitate de leadership excepţionale, în faţa pandemiei. Au salvat multe vieţi, dar din păcate mii dintre ei şi-au sacrificat propria viaţă. Ne vom aminti de ei astăzi şi întotdeauna”, se mai spune pe site-ul OAMGMAMR.

Cercetările ICN arată că 80% din asistenţii medicali se confruntă cu probleme de sănătate mintală, epuizare, depresie, tulburare de stres posttraumatic şi violenţă legată de COVID, şi că va fi nevoie de 13 milioane de asistenţi medicali pentru a acoperi deficitul global, în următorii ani.

 

Medic