Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (RNDVCSH) i s-a acordat certificarea Benchmark L2 de către Asociaţia Mondială a Donatorilor de Măduvă (AMDM).


Este o distincţie importantă, recunoscută la nivel internaţional care dă o nouă forţă eforturilor Registrului pentru a salva vieţi şi a aduce speranţă pentru pacienţii cu boli grave de sânge, se arată într-un comunicat.  

„Certificarea conferită de AMDM s-a acordat după o evaluare riguroasă care a confirmat că Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice îndeplineşte standardele de calitate internaţionale pentru Registrele de donatori neînrudiţi de celule stem hematopoietice (CSH)”, se subliniază.

RNDVCSH a ajuns la performanţa unei activităţi semnificative de cel puţin şase donări de CSH pe an, în ultimii treo ani, din care două sunt internaţionale

„Această certificare internaţională acordată de Asociaţia Mondială a Donatorilor de Măduvă confirmă evoluţia notabilă îregistrată de Registrul din România. Este, totodată, o recunoaştere publică care ne onorează, dar în acelaşi timp, ne responsabilizează şi ne obligă să continuăm ce am început cu şi mai multă dăruire. Suntem mândri să fim parte a acestei comunităţi globale. Mulţumesc tuturor celor implicaţi, echipei şi partenerilor noştri pentru efortul constant depus, care, împreună, au făcut posibilă această realizare remarcabilă şi am convingerea că numai continuând astfel vom reuşi să salvăm şi mai multe vieţi”, a declarat dr. Traian Laurian Arghişan, medic primar Sănătate Publică şi Management, director general interimar al RNDVCSH.

Sigla certificării Benchmark L2 care s-a ataşat celei a Registrului notifică orice autoritate sanitară internaţională că prin serviciul asigurat, un donator neînrudit poate beneficia în cel mai scurt timp posibil de transplantul salvator, de celule stem hematopoietice de o calitate superioară şi în cantitatea suficientă pacientului. Totodată, se certifică faptul că RNDVCSH are activate toate măsurile pentru a proteja sănătatea şi siguranţa donatorilor săi.

Asociaţia Mondială a Donatorilor de Măduvă numără, în prezent, peste 42 milioane donatori potenţiali provenind din 56 ţări şi a facilitat transplantul de celule stem hematopoietice de la un donator neînrudit pentru peste 1 milion de pacienţi cu boli grave de sânge. Anual, la nivel mondial, pentru peste 50.000 de pacienţi hemato-oncologici cu indicaţie de transplant se caută un donator neînrudit compatibil. Pentru aproape 50% dintre aceştia se găseşte un donator perfect compatibil în afara ţării lor. În acest sistem global, pentru identificarea donatorului genetic pereche cu un pacient, se efectuează, în medie, zilnic, 160 căutări. Cele 35 Registre care sunt deja acreditate, calificate sau certificate identifică aproape 68% din donatorii compatibili cu pacienţii în aşteptarea donatorului salvator.

AMDM realizează o standardizare la nivel global prin stabilirea unui program de acreditare a registrelor.

Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice numără, în prezent, 101.440 donatori potenţiali, iar de la înfiinţare şi până în prezent aproape 500 de pacienţi români au fost transplantaţi cu celule stem hematopoietice provenite de la donatori neînrudiţi. Pentru un număr de 24 de pacienţi, donatorii compatibili genetic au provenit din România. Graţie interconectării Registrului cu aceste structuri similare internaţionale, 28 donatori români au fost compatibili şi au ajutat la salvarea unor pacienţi provenind din alte ţări, precum Bulgaria, Danemarca, Germania, Italia, Marea Britanie, Spania, Slovacia, Statele Unite ale Americii. 

 




Alergologia