CentrulDeSanatate.info, soluţie concepută pentru a comunica problemele de sănătate într-un mod accesibil, este creată şi validată de Code for Romania cu experţi în domeniu, fiind dezvoltată în parteneriat cu Colegiul Medicilor din România, cu implicarea Comisiei Medicilor Rezidenţi şi cu susţinerea Endava.


Organizaţia Code for Romania a lansat cea de-a şaptea soluţie gratuită anunţată în Campania „Aşteaptă-te, române. #PUTEM3000”: CentrulDeSanatate.info, soluţie concepută pentru a comunica problemele de sănătate într-un mod accesibil, traducând resurse complexe în resurse uşor de înţeles pentru public. Platforma explică problemele de sănătate pe înţelesul tuturor, fiind inspirată de platforma dezvoltată de Center for Disease Control and Prevention (CDC) din SUA (echivalentul Institutului Naţional de Sănătate Publică) pentru educaţia sanitară a populaţiei, se arată pe site-ul organizaţiei.

În România, accesul la servicii medicale depinde în mare măsură de mediul în care se află pacientul. În faţa unei întrebări simple precum „Mă doare. Ce fac?”, deseori oamenii îşi formulează singuri răspunsuri, în baza propriei evaluări, arată raportul Acces la servicii de sănătate, lansat de Code for Romania în 2022, în urma unei ample cercetări.

Românii întâmpină dificultăţi în accesarea corectă a sistemului şi se confruntă adesea cu probleme în a identifica soluţii, instituţii, specialişti sau informaţii pentru problemele lor de sănătate. Lipsa de centralizare a informaţiilor generează dificultăţi de acces, iar în condiţiile în care o persoană nu dispune de o înţelegere minimă a domeniului, este dificil să obţină ajutor. Importanţa informării publicului şi a asistenţei medicale primare este astfel crucială şi, în multe situaţii, poate preveni evoluţia problemelor de sănătate către stadii critice, se subliniază. Platforma „reprezintă un efort deosebit de complex de a educa populaţia în domeniul sănătăţii, oferind claritate şi înţelegere în privinţa acestor subiecte”.

„Soluţia cuprinde articole şi explicaţii uşor de înţeles despre boli şi afecţiuni generale privind sănătatea populaţiei, dar şi instrucţiuni pentru situaţii deosebite. Prin intermediul resurselor interactive şi a conţinutului adaptat, proiectul încurajează o înţelegere profundă a problemelor de sănătate, promovând practici preventive şi un stil de viaţă sănătos”, se adaugă.

În cadrul platformei, doritorii pot găsi:

  • secţiune explicativă a bolilor şi afecţiunilor generale, boli cu transmitere sexuală, cancer, diabet, gripă etc.;
  • colecţie de articole pe înţelesul tuturor despre cum să ai grijă de sănătatea ta şi a celor apropiaţi;
  • secţiune pentru urgenţe cu informaţii, îndrumări şi acţiuni pe care le poţi face în situaţia unor calamităţi - dezastre naturale, condiţii meteorologice severe sau alte situaţii de urgenţă.

„Sănătatea este un drept, dar şi o responsabilitate pe care o împărtăşim cu toţii, şi misiunea noastră este de a face acest drept o realitate pentru fiecare român, oricine ar fi şi oriunde s-ar afla. Astfel, este asigurat accesul rapid la informaţii despre boli, simptome şi îndrumări specifice. Platforma este un pas către echilibrarea inegalităţilor geografice şi un sprijin pentru asistenţa medicală primară, contribuind la reducerea riscului şi la îmbunătăţirea calităţii vieţii pentru populaţie, (...) este o altă soluţie prin care ne aducem aportul pentru sănătatea publică în România şi pe care o punem în mod gratuit la dispoziţia cetăţenilor”, a spus Olivia Vereha, cofondator şi Director of Product Code for Romania.

„În calitate de organizaţie profesională naţională, susţinem accesul la informaţia medicală de specialitate, într-o formă care să sprijine atât eforturile de educare, de prevenire sau de gestiune a bolii în rândul populaţiei, cât şi comunicarea constructivă şi relaţia de încredere între medic şi pacient”, a precizat prof. univ. dr. Daniel Coriu, Preşedintele Colegiului Medicilor din România.

 




Ginecologia (1)