Având în vedere Legea 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung, consiliile judeţene din ţară, care au în subordine servicii publice Salvamont cu personalitate juridică, au transmis Guvernului, prin Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice si Administraţiei, memorandumuri de exceptare pentru serviciile publice judeţene Salvamont din subordine.


Art. XXIX alin. 8 din Legea 296 prevede că Guvernul României „aprobă prin memorandum excepţii de la procesul de desfiinţare/reorganizare/fuzionare sau transfer al activităţii către alte structuri organizatorice pentru instituţiile publice/entităţile publice, numai in situaţiile in care activitatea instituţiilor/entităţilor publice este considerata unica”, se arată în comunicatul semnat de consiliul de conducere al Salvamont România.

„Întrucât până în acest moment nu s-a primit vreun răspuns şi nici nu au fost organizate consultări asupra memorandumurilor depuse de către Consiliile judeţene şi Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România, solicităm acordarea unei audienţe de urgenţă de către Guvernul României,  Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei şi Ministerul Finanţelor”, se subliniază în document.

Motivele solicitării audienţei sunt următoarele:

  • Structurile Salvamont din România au ca misiune principală activitatea unică de salvare în munţi şi locuri greu accesibile, ce cuprinde patrularea preventivă, asigurarea permanenţei la punctele şi refugiile Salvamont, căutarea persoanei dispărute, acordarea primului ajutor medical în caz de accidentare şi transportarea accidentatului sau a bolnavului la prima unitate sanitară. Salvamontul coordonează şi supraveghează activitatea de amenajare, întreţinere şi reabilitare a traseelor montane şi intervine ca resursă de sprijin în cazul dezastrelor naturale, pentru IGSU, dar şi pentru alte instituţii din cadrul MAI.
  • În urma analizei făcute la nivel naţional, se reiterează necesitatea menţinerii formei actuale a structurilor de salvare montană. „Reamintim că activitatea Serviciilor Publice Judeţene Salvamont – Salvaspeo se desfăşoară în baza HG 77/2003 privind instituirea unor măsuri pentru prevenirea accidentelor montane şi organizarea activităţii de salvare în munţi, Legea nr. 402 din 31 octombrie 2006 privind prevenirea accidentelor şi organizarea activităţii de salvare din mediul subteran speologic, Ordonanţa nr. 58 din 21 august 1998 privind organizarea şi desfăşurarea activităţii de turism în România, cu modificările şi completările ulterioare, Legea nr. 200 din 25 mai 2004 privind recunoaşterea diplomelor şi calificărilor profesionale pentru profesiile reglementate din România şi Legea nr. 253 din 23 decembrie 2019 privind câinii Salvamont”, se arată.

Chiar dacă în acest moment personalul necesar desfăşurării activităţii este mult subdimensionat, gradul de răspuns şi de succes la intervenţii este de 100%.

„Considerăm că, dacă prevederile Legii nr.296/2023 s-ar aplica şi Salvamontului prin comasarea cu alte instituţii şi, mai ales, reducerea numărului de posturi cu 15%, activitatea acestuia ca structură de urgenţă ar fi grav perturbată, cu consecinţe imprevizibile asupra siguranţei turiştilor şi totodată cu pierderea acreditărilor pentru desfăşurarea în bune condiţiuni a activităţilor de prevenire a accidentelor montane şi de salvare în munţi, certificarea formaţiilor din punct de vedere al capacităţii operative de intervenţie precum şi acreditarea de furnizare a centrelor de formare profesională abilitate să desfăşoare activităţi de pregătire profesională pentru profesia de salvator montan”, se subliniază.

În temeiul celor expuse mai sus, conducerea Salvamont România consideră oportună o întâlnire de lucru cu factorii decidenţi din cadrul Guvernului României, „pentru a putea debloca aceasta situaţie care afectează în mod direct buna funcţionare a unui serviciu de urgenţă util, eficient şi vital din România”.

Sursă foto: Facebook Salvamont România – Dispeceratul Naţional Salvamont

 

 



Medic