Spitalul Clinic Sanador inaugurează primul bloc operator complet digitalizat şi prima sală hibridă mobilă din România. Totodată, a fost deschisă prima secţie digitalizată de terapie intensivă pentru chirurgia cardiovasculară, în care fiecare pat are autonomie completă.


Dotările cu echipamente şi tehnologii de ultimă generaţie pentru noul bloc operator şi noua secţie de terapie intensivă marchează numeroase premiere absolute pentru România, inclusiv prin conceptul integrator de digitalizare completă, se arată într-un comunicat.

Noul bloc operator, cu două săli de operaţie ultramoderne, şi noua secţie de terapie intensivă, cu 8 paturi, se adaugă celor deja existente în unitatea sanitară respectivă, numărul sălilor de operaţie ajungând astfel la 12, în vreme ce numărul paturilor de terapie intensivă a crescut la 49. Inaugurarea este parte dintr-un proiect mult mai amplu, unic în România, de integrare digitală completă a întregului bloc operator, deja în plină desfăşurare. Noile spaţii au fost construite, amenajate, echipate şi date în folosinţă în doar 8 luni, pe baza unei investiţii totale de peste 6 milioane de euro.

Primul bloc operator complet digitalizat din România dispune de echipamente de ultimă generaţie, de la principalii producători de tehnologii medicale pe plan internaţional. Fiecare din cele două săli de operaţie inaugurate este dotată cu mai multe monitoare mobile de mari dimensiuni, o consolă de control aflată în apropierea mesei de operaţie şi un sistem central fix, cu monitor de mari dimensiuni. Pe fiecare ecran poate fi proiectată oricare din imaginile cerute de chirurg: imaginea 4K filmată de camera de pe lampa principală, cea de pe camera din tavan sau camera 4K a videoendoscopului operator.

Pe lângă acestea, pot fi proiectate pe oricare dintre monitoare informaţii din dosarul electronic al pacientului, inclusiv rezultatele unor investigaţii imagistice anterioare, dar şi imagini oferite de surse auxiliare, precum angiograful mobil, ecocardiograful, monitorul de terapie intensivă cu semnele vitale, se mai precizează în comunicat. Oricare din aceste imagini pot fi transmise la distanţă în timp real, cu posibilitatea adnotării şi marcării lor direct pe ecran, iar echipa operatorie poate primi feedback audio şi video, de asemenea pe ecran şi în timp real, de la distanţă. Este astfel posibilă interacţiunea cu specialişti aflaţi oriunde în lume, cu streaming video 4K.

Integrarea digitală a tuturor surselor de informaţii permite accesul facil al echipei operatorii la detaliile necesare desfăşurării optime a intervenţiei. În plus, pe lângă monitorizarea continuă a parametrilor vitali ai pacientului, există şi o monitorizare a parametrilor sălii de operaţie, pe care sistemul integrat îi face uşor de controlat: temperatura, presiunea, iluminarea. Fiecare nouă sală de operaţie de la Spitalul Clinic Sanador primeşte aerul purificat şi sterilizat de propria centrală de tratare a aerului, care este introdus cu suprapresiune, ceea ce înseamnă că doar aerul curat poate intra în sală.

Aerul din sălile de operaţie este complet schimbat cu aer purificat într-un ritm de 80 de cicluri pe oră, ceea ce asigură gradul maxim de asepsie şi reduce mult riscul de infecţii nosocomiale. Presiunile sunt controlate automat în toate spaţiile, cu senzori inteligenţi, pentru a asigura diferenţele de presiune necesare fluxurilor de aer.

Şi ergonomia sălilor de operaţie contribuie la reducerea riscurilor pentru pacient, prin faptul că niciunul dintre echipamente nu are contact cu podeaua, iar firele au fost eliminate, în cele mai multe cazuri, prin transmisiuni wireless.

Ambele săli operatorii inaugurate la Spitalul Clinic Sanador sunt dotate cu mese operatorii radiotransparente, dintre care una este echipată cu blat de carbon, ceea ce-i asigură o radiotransparenţă totală, de 360 de grade.

„Astfel, fiecare dintre cele două săli poate deveni o sală hibridă mobilă atunci când se foloseşte angiograful mobil Ziehm Vision RFD Hybrid Edition, cel mai avansat model de braţ C mobil disponibil la acest moment în lume, introdus în premieră în România”, se subliniază în comunicat.

Spre deosebire de sălile hibride fixe, în care angiograful tradiţional ocupă locul principal şi echipa operatorie trebuie să-şi găsească locul în jurul acestui echipament, angiograful mobil ultraperformant achiziţionat de Sanador ocupă puţin spaţiu şi poate fi mutat în funcţie de nevoi, ceea ce permite efectuarea unor intervenţii hibride complexe cu echipe chirurgicale extinse, în condiţiile de bloc operator cu grad maxim de asepsie.

Intervenţiile hibride presupun realizarea unor intervenţii de chirurgie cardiacă şi a unor proceduri de cardiologie intervenţională, la acelaşi pacient, de aceeaşi echipă operatorie, în acelaşi timp operator, cu beneficii foarte mari pentru pacient.

Imaginea radiologică obţinută de angiograful mobil poate fi preluată de un alt echipament avansat, Endonaut, care realizează fuziunea imaginilor cu cele obţinute anterior prin angio-CT, reuşind în felul acesta să reducă semnificativ doza de radiaţie necesară în cursul unei intervenţii.

Pentru planificarea operaţiilor care presupun protezarea valvulară sau vasculară, cu ajutorul sistemului Endosize, se poate selecta şi dimensiona proteza necesară, iar intervenţia propriu-zisă va necesita doze mai mici de radiaţii.

Şi noua secţie de terapie intensivă pentru chirurgia cardiovasculară este o premieră pentru România şi se remarcă prin echipamentele de ultimă generaţie, integrate informatic într-o platformă digitală. Pentru cazurile grave, medicii intensivişti dispun şi de un dispozitiv de oxigenare extracorporală cu membrană (ECMO), aşa-numitul „plămân artificial”.

Fiecare pat dispune de toate dotările necesare pentru o autonomie completă şi integrează toate echipamentele necesare unui pacient în stare critică: sisteme de monitorizare avansată, saltele antiescară cu senzori de greutate, sistem de ventilaţie automată, infuzomate, injectomate, staţie de lucru conectată la dosarul electronic al pacientului. Paturile sunt multifuncţionale, programabile şi versatile şi facilitează începerea programului de recuperare la foarte scurt timp după operaţie. Prin bateria cu care sunt echipate, paturile au autonomie completă şi pot fi transportate cu uşurinţa cu care se conduce o maşină electrică.

Fiecare pat este monitorizat video printr-un sistem inteligent, care poate fi accesat de medic şi de la distanţă, permiţând observarea oricăror detalii privind evoluţia pacientului.

„La Spitalul Clinic Sanador funcţionează deja cel mai performant centru de excelenţă în chirurgia cardiovasculară minim invazivă din România. Odată cu inaugurarea noilor săli de operaţie şi a noii terapii intensive cardiovasculare, vor deveni posibile creşterea numărului de intervenţii (...) şi creşterea complexităţii acestor intervenţii”, se arată în comunicat.





ORL