Medicii avertizează că săriturile în piscine sau bazine pot fi foarte periculoase, putând duce la paralizie şi chiar la decesul celor care fac salturi cu capul înainte.


În cazul celor care ajung la secţiile de recuperare, mulţi dintre ei nu pot să meargă, riscând să rămână imobilizaţi tot restul vieţii în cărucioare cu rotile.

„De obicei asemenea evenimente se soldează cu traumatisme cranio-cerebrale sau vertebro-medulare cu afectarea creierului sau/şi a măduvei spinării. În multe cazuri acestea sunt fatale şi pacienţii nu îşi mai revin din comă, leziunile fiind incompatibile cu viaţa. Pacienţii care supravieţuiesc rămân cu paralizii ale corpului care pot afecta jumătate de corp sau întregul corp, în funcţie de nivelul unde s-a produs leziunea traumatică. Cu cât leziunea este mai înaltă, adică la nivelul capului sau la nivelul coloanei cervicale, cu atât consecinţele sunt mai grave”, a declarat, pentru Agerpres, şeful Secţiei Clinice de Reabilitare Medicală din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) din Sibiu, Florentina Popa.

Reabilitarea medicală este dificilă şi de lungă durată, şi chiar în condiţiile unui tratament corect, în majoritatea cazurilor pacienţii rămân cu sechele pe viaţă, chiar imobilizaţi într-un cărucior cu rotile. Sfatul specialiştilor este ca tinerii să evite săriturile în apă sau să verifice adâncimea acesteia înainte de a se arunca în apă.

În spitalul sibian, în secţia de Anestezie Terapie Intensivă (ATI) este internat un tânăr de 21 de ani, în comă profundă, care în urmă cu câteva zile a sărit, în timpul unei petreceri, într-o piscină, el făcând stop cardio-respirator. Echipajul de prim-ajutor l-a resuscitat, după care l-a adus la spital în stare foarte gravă, cu multiple traumatisme. În prezent, tânărul este intubat, ventilat mecanic, potrivit purtătorului de cuvânt al SCJU Sibiu, Decebal Todăriţă.

„Starea de după stopul resuscitat este un diagnostic foarte grav, ce poate fi mai rău şi dintre traumatisme este afectată coloana cervicală, măduva este afectată. El este în comă profundă, cu traumatism cranio-cerebral, cu traumatism de coloană cervicală sever şi traumatisme de membre inferioare. (...) Prognosticul este rezervat”, a Alina Bereanu, medicul coordonator de la ATI.


 



Alergologia