Ipoteza potrivit căreia virusul care a provocat COVID-19 a scăpat dintr-un laborator din Wuhan, oraşul din China unde au fost detectate primele cazuri la sfârşitul anului 2019, face parte din ipotezele „probabile”, crede şeful misiunii care a anchetat originea pandemiei.


„Un angajat (al unui laborator) infectat pe teren, în timp ce preleva probe, se încadrează într-una din ipotezele probabile”, a declarat pentru canalul de televiziune public danez TV2, Peter Embarek, şeful delegaţiei internaţionale alcătuite din oameni de ştiinţă, trimise în China de către OMS pentru a identifica originea COVID-19.

Într-un documentar intitulat „Misterul virusului - un danez în căutarea adevărului în China”, difuzat pe canalul de televiziune respectiv, omul de ştiinţă a vorbit pe larg despre misiunea pe care a condus-o în Wuhan şi s-a exprimat într-un mod foarte critic la adresa Chinei, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Însă în concluziile din 29 martie ale primei faze a studiului realizat în Wuhan, ipoteza unui incident de laborator a fost evaluată ca fiind „extrem de improbabilă”.

Potrivit lui Peter Embarek, echipei sale i-a fost greu să discute această teorie cu oamenii de ştiinţă chinezi.

„Cu 48 de ore înaintea încheierii misiunii, încă nu ajunseserăm la un acord pentru a menţiona ipoteza laboratorului în raport”, a afirmat Embarek în cadrul documentarului.

În urma acestor discuţii, delegaţia OMS a obţinut permisiunea de a vizita două laboratoare unde se realizează cercetări asupra liliecilor, a explicat acesta.

În cadrul acestor vizite „ni s-a făcut o prezentare, apoi am putut să vorbim şi să punem întrebările pe care am doream să le punem, dar nu am avut ocazia să consultăm niciun fel de documentaţie”, povesteşte Peter Embarek.

Omul de ştiinţă danez a evidenţiat faptul că liliecii nu trăiesc în sălbăticie în regiunea Wuhan şi că singurele persoane susceptibile să se fi apropiat de lilieci, posibil purtători de coronavirus, sunt angajaţi ai laboratoarelor din acest oraş.

 

Oncolog