Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a cerut o nouă anchetă, în ipoteza unei posibile scăpări a virusului SARS-CoV-2 ca urmare a unui accident de laborator - şi a criticat datele insuficiente oferite de partea chineză experţilor internaţionali, aflaţi în misiune iarna aceasta.


Experţii OMS, trimişi în perioada 14 ianuarie - 9 februarie în China, unde au apărut primele cazuri de infectare cu coronavirus, apreciaseră că ipoteza unei scurgeri dintr-un laborator este cea mai puţin probabilă, relatează agenţia France Presse, preluată de Agerpres.

Dar „aceasta necesită o cercetare aprofundată, probabil în cadrul unor noi misiuni cu experţi specializaţi, pe care eu sunt gata să le desfăşor”, a dat asigurări directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferinţă de presă cu ţările membre OMS, despre raportul publicat marţi, 30 martie.

El a mai arătat că experţii internaţionali au indicat „dificultăţi în accesarea datelor brute”, în timpul misiunii lor în China. Aceasta, comentează AFP, este o critică publică rar întâlnită, la adresa modului în care Beijingul a gestionat ancheta comună.

În raportul OMS, autorii consideră de la „probabilă la foarte probabilă” transmiterea virusului SARS-CoV-2 la om, prin mijlocirea un animal intermediar. În schimb, ipoteza unui incident de laborator este calificată ca fiind „extrem de improbabilă”.

„Peste 80.000 de probe de la animale sălbatice, vite şi păsări de curte au fost colectate din 31 de provincii din China, şi nu s-au aflat rezultate care să poată fi identificate cu noul coronavirus”, relevă raportul.

Referitor la ipoteza unui accident de laborator, misiunea o consideră puţin probabilă, în primul rând pentru că nu există informaţia ca vreun laborator să fi lucrat înainte de decembrie 2019 cu un virus similar cu SARS-CoV-2 sau să fi studiat genoame care, combinate, să fi dus la dezvoltarea sa.

Cele trei laboratoare din Wuhan, pe care cercetătorii internaţionali au putut să le viziteze pentru scurt timp şi care lucrează cu coronavirusuri, îndeplinesc toate standardele de biosecuritate şi să sunt bine administrate, arată membrii misiunii OMS.

Contrar unor informaţii care au circulat, raportul susţine că nu au existat persoane care să prezinte simptome similare cu cele provocate de COVID-19, în lunile de dinaintea sfârşitului de an 2019, din rândul celor care lucreză în aceste laboratoare.


ORL