Castelul Bran a fost gazda unui eveniment important pentru sănătatea publică din Europa Centrală şi de Est. Fundaţia Patient Blood Management şi Societatea Română de Anestezie-Terapie Intensivă (SRATI) au răspuns apelului pentru raţionalizarea cererii şi ofertei de produse sanguine în regiune, ajungând la un consens privind gestionarea durabilă a sângelui.


Specialişti din Europa Centrală şi de Est s-au reunit pentru a îmbunătăţi standardele de îngrijire a pacienţilor şi a reduce necesitatea transfuziilor sanguine. Au stabilit noi măsuri pentru a echilibra cererea şi oferta de produse derivate din sânge, esenţiale pentru pacienţii aflaţi în nevoie.

 

Sustenabilitate sanguină

Douăzeci şi şase de reprezentanţi din nouă ţări (D, AT, CZ, RO, SK, HU, SRB, CR, HR) membre ale Comitetului Director PBM din ţările Europei Centrale şi de Est au semnat o Declaraţie de Consens care reflectă opiniile specializate ale acestor ţări, se arată într-un comunicat. 

Declaraţiile au fost prezentate grupului extins al publicului SRATI, alături de prezentări educaţionale de înalt standard privind gestionarea sângelui pacientului (PBM).

Implementarea PBM are beneficii semnificative pentru pacienţi, pentru sistemul de sănătate şi pentru centrele de transfuzie sanguină. Monitorizarea la şase ani de la implementarea PBM în Australia arată:

– rezultate mai bune pentru pacienţi în cea ce priveşte mortalitatea, infecţiile şi durata spitalizării;

– reducerea unităţilor de sânge folosite la transfuzii: concentrate eritrocitare cu 41 %; plasmă proaspătă cu 47 %;

– reducere semnificativă a costurilor directe a preparatelor din sânge şi a costurilor pe bază de activitate în ţările în care PBM a fost lansată.

 

Despre conceptul PBM

Unul dintre primele concepte PBM a fost lansat în Australia în 2009, a fost adoptat la scurt timp de OMS în 2010 şi revizuit în 2021. Elementele conceptului sunt aplicate din ce în ce mai mult în spitalele europene, Germania având cea mai mare rată de implementare. În spaţiul Europei Centrale şi de Est, proiectul este condus de Societăţile de Anestezie şi Terapie Intensivă locale.

De ce PMB? „În primul rând, anemia reprezintă o problemă gravă de sănătate, anemia prin carenţă de fier reprezintă una dintre primele 5 cauze de deces, iar anemia gravă duce la creşterea semnificativă a mortalităţii post-operatorii la 30 zile. În al doilea rând, sângerările şi pierderile grave de sânge sunt situaţii care reprezintă un pericol iminent pentru viaţă, rezolvate de multe ori cu transfuzii de sânge, ceea ce reprezintă, de fapt, un transplant de organ care creşte riscul mortalităţii. În al treilea rând, odată cu imbătrânira populaţiei, donările de sânge scad la nivel mondial, simultan cu creşterea nevoii de produse derivate din sânge – rezervele insuficiente de sânge duc la amânarea intervenţiilor chirurgicale programate sau pun în pericol viaţa pacienţilor”, se explică în comunicat.

 

Trei piloni de bază

PBM are la bază trei piloni: 1. optimizarea masei eritrocitare prin detectarea şi tratarea anemiei; 2. reducerea la minimum a pierderii de sânge şi sângerării şi 3. valorificarea rezervelor fiziologice ale anemiei. Fiecare pilon include mai multe elemente specifice, foarte bine cunoscute de anestezişti, toate având scopul de a îmbunătăţi starea preoperatorie, intraoperatorie şi postchirurgicală a pacienţilor. PBM include elemente legate de educaţia ştiinţifică a medicilor, dar şi elemente privind resursele fixe, cum ar fi echipamentele necesare monitorizării dinamice a coagulării sângelui, dispozitive de recuperare a sângelui sau medicaţia pentru tratarea anemiei sau a tulburărilor de coagulare. De exemplu, medicaţia pentru refacerea la timp a deficitului de fier trebuie să fie disponibilă în timpul pregătirii pacienţilor pentru intervenţia chirurgicală. De asemenea, factorii coagulanţi disponibili de multă vreme pentru tratarea deficitului de coagulare trebuie să fie disponibili în sălile de operaţii pentru corectarea imediată a anomaliilor sistemului de coagulare şi pentru a preveni amplificarea sângerării.

Investiţia iniţială necesară pentru asigurarea disponibilităţii acestor medicaţii şi echipamente şi modificări organizaţionale oferă rezultate semnificative prin obţinerea unor rezultate mai bune pentru pacienţi, o siguranţă mai mare pentru pacienţi şi economie de sânge.

„Implementarea proiectului PBM trebuie să fie obligatorie pentru a se asigura cele mai înalte standarde de calitate a îngrijirii pacienţilor la nivel mondial. Sperăm că aceste lucruri vor fi bine înţelese şi acceptate de guvernele ţărilor din Europa Centrală şi de Est, unde nevoia de asigurare a eficienţei costurilor este prioritară”, se subliniază în comunicat.

 




Oncolog