Pacienţii cu suspiciune de cancer bronhopulmonar pot obţine, din acest an, un diagnostic complet şi de precizie în urma investigaţiilor făcute în cadrul Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeş” din Timişoara.


Dr. Gheorghe-Emilian Olteanu, medic specialist anatomie patologică din cadrul Spitalului „Dr. Victor Babeş” Timişoara, a declarat că în cadrul Laboratorului de Anatomie Patologică se realizează teste de imunohistochimie (IHC) pe tumori pulmonare primare (care se dezvoltă iniţial în plămân), având ca scop diferenţierea tipurilor histopatologice de cancer. Metoda aplicată este una manuală şi permite, în urma folosirii unor reactivi, evidenţierea pe lama de microscopie a unor molecule care ajută la definitivarea diagnosticului de cancer bronhopulmonar, informează Agerpres.

Diagnosticul diferenţial şi specific de imunohistochimie scurtează timpul de aşteptare şi permite iniţierea unui tratament oncologic personalizat.

„Când vorbim de imunohistochimie, vorbim de metode de diagnostic care combină tehnica histologică cu cea imunologică şi cu biochimia. Practic, IHC este o analiză de laborator care vine în completarea examenului histopatologic. Acesta din urmă stabileşte că este vorba de o tumoră, iar imunohistochimia ne dă informaţii despre caracterul sau tipul formaţiunii maligne. În funcţie de rezultat, de tipul de tumoră, se administrează tratamentul. Este un proces de diagnosticare în mai mulţi paşi prin care se identifică markerii tumorală”, a explicat dr. Gheorghe-Emilian Olteanu.

Potrivit acestuia, în cazul tumorilor pulmonare, imunohistochimia duce la stabilirea cu precizie a unui diagnostic pozitiv şi diferenţial.

„Primul pas pentru realizarea examenului de imunohistochimie este prelevarea unui fragment de ţesut tumoral, care se realizează în cadrul spitalului nostru făcând biopsie pulmonară. Bucăţile de ţesut extrase sunt introduse în parafină pentru conservarea lor. Din acestea tăiem secţiuni foarte fine pe care le analizăm sub microscop într-o primă faza, iar apoi le supunem examenului IHC. Rezultatul final este unul de precizie”, a subliniat dr. Gheorghe-Emilian Olteanu.

Cancerul bronhopulmonar este a doua cea mai răspândită boală malignă în rândul persoanelor de sex masculin.





Oncolog