Spitalul Victor Babeş Timişoara reia proiectul unic în România de investigare gratuită pentru cancer de sân a femeilor internate în unitatea sanitară. Evaluarea imagistică se face la patul pacientelor.


„Reluăm campania desfăşurată anul trecut, pe o perioadă de 3 luni, prin care pacientelor internate în Spitalul Victor Babeş Timişoara le-au fost efectuate gratuit ecografii de sân. Mai mulţi medici radiologi vor merge în saloanele unde sunt internate femei şi vor face investigaţia imagistică la patul pacientelor”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a unităţii sanitare.
Cancerul de sân este a două cauză de mortalitate în bolile oncologice. Statisticile arată că, în fiecare an, aproape 10.000 de femei sunt diagnosticate cu această afecţiune malignă care, dacă este depistată într-un stadiu incipient, poate fi tratată, iar rata de supravieţuire poate să ajungă şi la 95 la sută, se subliniază.

„Investigaţia este de doar câteva minute, nu e dureroasă, iar imaginea obţinută cu ajutorul ecografului, care este unul de ultimă generaţie, are un grad de acurateţe ridicat. Cu ajutorul acestei evaluări imagistice pot fi depistaţi eventualii nodului mamari sau identificate alte modificări ale structurii ţesutului glandular. Dacă există suspiciuni, putem indica efectuarea unei mamografii sau a unui IRM de sân, asta din punct de vedere imagistic, sau a unei biopsii mamare pentru diagnosticul de certitudine. Pentru aceste investigaţii avem colegi care vor merge în saloane, la paciente, si vor realiza acolo ecografiile de sân”, a spus conf. dr. Diana Manolescu, director medical Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeş Timişoara.

România nu are în prezent un program naţional de screening pentru cancerul de sân. Există în derulare mai multe programe regionale sau locale, dar pe termen limitat, se mai arată.

De altfel, Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeş este implicat într-o asemenea campanie de depistare precoce a cancerului de sân împreună cu Spitalul Municipal Timişoara şi cu Institutul Oncologic „I. Chiricuţă” Cluj Napoca, iar beneficiarii acestui program sunt femeile cu vârsta între 50 şi 69 de ani, fără istoric de boli neoplazice mamare, care pot beneficia de o mamografie gratuită.

„În urmă cu trei ani, am demarat un proces de dezvoltare şi modernizare a Laboratorului de Radiologie şi Imagistică din cadrul Spitalului Victor Babeş. Am început cu achiziţia aparatului cu rezonanţă magnetică ce poate fi folosit, pe lângă multe alte investigaţii, şi pentru IRM de sân. Această investigaţie se foloseşte în screeningul pacientelor cu o densitate mare a ţesutului mamar. Am continuat cu aducerea în unitatea sanitară a unui mamograf cu tomosinteză care oferă imagini cu o claritate ridicată, pentru depistarea nodulilor mamari. Toate aceste aparate contribuie la depistarea precoce a cancerului de sân, o boală ce poate fi tratată cu şanse foarte mari de vindecare, dacă este depistată într-un stadiu incipient. Mai mult, în unele cazuri, diseminarea cancerului mamar poate duce la apariţia şi dezvoltarea unor metastaze si la plămân, care fac ca rata de supravieţuire în aceste situaţii să fie una foarte redusă. Şi, este dureros, ca medic si ca femeie, să ştii că poţi să preîntâmpini agravarea unei afecţiuni oncologice sau să o depistezi într-un stadiu incipient când poate fi vindecată, şi să nu poţi interveni pentru că nu ai aparatura necesară. Din aceste considerente, am şi încheiat un contract cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, pentru a putea oferi gratuitate femeilor care vor să beneficieze de o mamografie, iar în cazul celor internate în spital le oferim posibilitatea unei investigaţii gratuite de ecografie de sân”, a precizat conf. dr. Diana Manolescu.


Ginecologia (1)