Strategia de vaccinare împotriva SARS-CoV-2 în România va fi prezentată vineri după-amiază, după ce a fost aprobată de Guvern şi, ulterior, de Consiliului Suprem de Apărare a Ţării şi a fost publicată în Monitorul Oficial. Conferinţa de presă în care va fi prezentată strategia de vaccinare împotriva SARS-CoV-2 în România va avea loc la ora 16.00, la Palatul Victoria, transmite News.ro.


Strategia a fost publicată deja în Monitorul Oficial şi stabileşte modul de comunicare legat de vaccinare, etapele vaccinării şi grupurile profesionale prioritare, instituţiile responsabile, funcţionarea centrelor de vaccinare, modul de stocare şi distribuţie, inclusiv managementul deşeurilor rezultate.

„Este de aşteptat ca disponibilitatea şi accesul la vaccinurile împotriva COVID-19 să fie limitate în etapele iniţiale ce vor urma autorizării din cauza capacităţii insuficiente de producţie şi a cererii ridicate. Prin urmare, este important ca modalitatea de alocare şi distribuire a vaccinurilor să se facă în mod echitabil”, se arată în document.

strategie_vaccinare_1

În cadrul primei etape, va fi vaccinat personalul din spitale, din sistemul de medicină de urgenţă, din medicina primară, laboratoare, farmacii, personalul din serviciile stomatologice, personalul de îngrijire din centrele rezidenţiale, personalul implicat în derularea campaniilor de vaccinare.

strategie_vaccinare_2

În a II-a etapă, este vizată populaţia la risc - adulţii cu vârsta peste 65 de ani, personalul din diverse instituţii-cheie.

strategie_vaccinare_3

strategie_vaccinare_4

În etapa a III-a, este luată în calcul populţia adultă, dar şi copiii, în funcţie de evoluţia epidemiologică.

strategie_vaccinare_5

De asemenea, documentul prezintă etapele de vaccinare.

strategie_vaccinare_6

strategie_vaccinare_7

La nivel central, instituţiile responsabile vor fi ministerele Sănătăţii, Apărării şi de Interne, precum şi STS, care va asigura echipamentele şi softurile necesare transmiterii informaţiilor şi care va securiza datele.

strategie_vaccinare_8

Strategia de vaccinare include şi modul în care se va desfăşura campania de comunicare şi informare a populaţiei.

strategie_vaccinare_9

Săptămâna trecută, Hotărârea privind Strategia de vaccinare a populaţiei împotriva virusului SARS-CoV-2 a fost adoptată de Guvern.

Ministerul Sănătăţii a precizat că Strategia de vaccinare a fost elaborată de către Comitetul Naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, organism interministerial în subordinea directă a Secretariatului General al Guvernului şi în coordonarea prim-ministrului.

Documentul stabileşte viziunea, principiile şi modul de acţiune pentru administrarea în România a vaccinurilor anti COVID-19 autorizate de către Agenţia Europeană a Medicamentului şi are la bază atât analiza situaţiei de la nivelul naţional şi european a răspândirii SARS-CoV-2, cât şi analiza situaţiei cazurilor grave, respectiv a mortalităţii generate de COVID-19.

Strategia îşi propune, ca obiective generale, asigurarea unui mediu favorabil vaccinării, ca politică eficace de prevenţie împotriva COVID-19 la nivelul populaţiei României, dar şi crearea premizelor de operaţionalizare a activităţii de vaccinare anti COVID-19 la nivel populaţional, ca parte integrantă a programului naţional de vaccinare.

„Scopul nostru este acela de a asigura accesul la vaccinare împotriva SARS-CoV-2 în condiţii de siguranţă, eficacitate şi echitate pentru prevenirea infecţiei cu SARS-CoV-2 şi limitarea pandemiei de COVID-19 pe teritoriul ţării”, a declarat Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii.

Strategia stabileşte întregul proces şi lanţ de vaccinare împotriva SARS-CoV-2, de la principiile generale, până la organizarea vaccinării, depozitarea vaccinurilor, păstrarea lanţului de frig, monitorizarea siguranţei şi eficacităţii şi managementul deşeurilor. Aceasta propune linii generale care vor sta la baza strategiei de comunicare a campaniei de vaccinare împotriva SARS-CoV-2 din România.

Joi, preşedintele Klaus Iohannis a convocat şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), pe ordinea de zi a şedinţei fiind inclusă tematica referitoare la „Strategia de vaccinare anti-COVID-19 în România”.

„În CSAT a fost aprobată strategia de vaccinare împotriva noului coronavirus, campanie care va dura cel puţin câteva luni. Am dorit să fie o campanie foarte bine pregătită şi strategia, după părerea mea şi a specialiştilor, e una foarte bine lucrată. Ea a fost aprobată de Guvern, acum, şi în CSAT. Această strategie cuprinde paşii de vaccinare”, a declarat, ulterior, preşedintele Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis a spus că deja persoanele informate din zona medicală doresc să se vaccineze în proporţie de peste 80%.

„Foarte, foarte pe scurt despre vaccinare pot să vă spun, în acest moment, că este foarte posibil ca la începutul anului viitor România să beneficieze deja de prima tranşă de vaccin. Este posibil să avem o primă tranşă cu un număr de aproximativ un milion de doze. În prima tranşă, va fi vaccinat întregul personal medical şi persoanele din grupele de risc. Vaccinarea este voluntară, vaccinarea este sigură, vaccinarea este eficientă, vaccinarea se face planificat. Este foarte, foarte important de ştiut că aceste tipuri de vaccin, care sunt acum în curs de aprobare, sunt sigure, sunt eficiente sunt la cel mai înalt standard european. Deja echipa care se va ocupa de campania de vaccinare a făcut verificări în unităţile spitaliceşti, între medicii de familie şi intenţia de vaccinare e la un grad foarte mare. Se pare că deja persoanele informate din zona medicală doresc în proporţie de peste 80% să se vaccineze. E un lucru foarte bun şi e posibil ca, până în primăvară, să terminăm această primă campanie de vaccinare”, a completat şeful statului, potrivit News.ro.


dininimapentruvoluntari_ 1070x420