Noul coronavirus slăbeşte într-o atmosferă caldă şi umedă şi sub razele soarelui, arată un studiu al Guvernului american, prezentat la Casa Albă, relatează AFP.

„Observaţia noastră cea mai izbitoare de până acum este efectul puternic pe care pare să-l aibă lumina soarelui în uciderea virusului, atât pe suprafeţe, cât şi în aer”, a declarat, joi, un reprezentant al Departamentului Securităţii Interne, Bill Bryan.

„Am văzut un efect asemănător atât al temperaturii, cât şi al umidităţii. Creşterea temperaturii sau a umidităţii sau a ambelor este în general mai puţin favorabilă virusului”, a adăugat acest oficial, care a prezentat rezultatele preliminare ale acestui studiu.

Oamenii de ştiinţă se întreabă, de la apariţia virusului, despre posibilitatea ca acesta să slăbească odată cu creşterea temperaturii, adică odată cu venirea verii în emisfera de nord.

„Noi am identificat una dintre verigile slabe în lanţul transmiterii virusului. Am identificat că umiditatea şi căldura sunt elemente slabe în acest lanţ. Am identificat că lumina soarelui, razele UV sunt o slăbiciune în acest lanţ”, a insistat Bill Bryan, un expert în Ştiinţă şi Tehnologie la Departamentul Securităţii Interne, potrivit News.ro.

Pentru a-şi susţine spusele, expertul a prezentat câteva date ale studiului, realizat de către National Biodefense Analysis and Countermeasures Center.

Astfel, o jumătate de viaţă a virusului - adică timpul necesar pentru a-i reduce la jumătate puterea - este de 18 ore la o temperatură cuprinsă între 21 şi 24 de grade Celsius şi la o umiditate de 20%, pe o surafaţă neporoasă. Este vorba despre suprafeţe precum clanţele uşilor.

Însă, această jumătate de viaţă este redusă la şase ore, atunci când nivelul umidităţii creşte la 80% şi la doar două minute atunci când în ecuaţie intervine lumina soarelui.

Atunci când virusul este suspendat în aer, jumătatea de viaţă este de o oră, la o temperatură de 21 până la 24 de grade Celsius şi la 20% umiditate.

La acelaşi nivel al umidităţii şi aceeaşi temperatură, dar la lumina soarelui, această durată scade la un minut şi jumătate.

Bill Bryan conchide că vara ar putea să creeze „un mediu în care transmiterea poate fi redusă”.

Însă, acest lucru nu înseamnă că agentul patogen este eliminat în întregime.

Iar rezultatele acestui singur studiu nu pot justifica o ridicare a măsurilor de distanţare socială aflate în vigoare în Statele Unite, a avertizat el.

Studii precedente au arătat că virusul supravieuieşte mai bine în condiţii meteorologice reci şi uscate decât în condiţii de căldură şi umiditate.

Un nivel mai scăzut al răspândirii maladiei în ţările din emisfera de sud - unde a început toamna, iar vremea este în continuare caldă - pare, de asemenea, să susţină această teorie.

Australia, de exemplu, a înregistrat aproximativ 6.600 de contaminări cu noul coronavirus şi 75 de morţi, un bilanţ mult mai mic decât al ţărilor din emisfera nordică.

Însă, noul coronavirus s-a dovedit foarte agresiv în locuri ca Singapore, în pofida unor temperaturi estivale, ceea ce pune la îndoială o legătură între comportamentul virusului şi factorii de mediu.