Consumul de broccoli sau de varză ar putea limita severitatea alergiilor cutanate, arată un studiu realizat de Inserm (Institutul Naţional pentru Sănătate şi Cercetări Medicale din Franţa) şi de Institutul Curie din Paris. Cercetarea subliniază importanţa unei alimentaţii echilibrate, care să însoţească terapiile specifice recomandate pacienţilor.


Severitatea alergiilor cutanate poate varia în funcţie de numeroşi factori de mediu, se arată pe site-ul Inserm. Până în prezent, contribuţia substanţelor nutritive specifice nu a fost suficient de bine documentată. În cadrul noului studiu, cercetătorii au arătat că absenţa din alimentaţie a unor compuşi care există în anumite legume, în mod special în broccoli şi în varză, ar putea agrava alergiile. Rezultatele, publicate în revista eLife, subliniază importanţa unei alimentaţii echilibrate, care să însoţească terapiile specifice recomandate pacienţilor.

Se ştie deja că alergiile cutanate sunt cauzate de o reacţie imunitară inadaptată la compuşi prezenţi în mediu şi că gradul lor de severitate variază în funcţie de numeroşi factori, inclusiv de dietă.

Cercetătorii francezi au analizat cu precădere compuşii alimentari care acţionează asupra unei molecule prezente în organism, denumită „receptor de hidrocarburi aromatice” (AhR). Aceste substanţe nutritive sunt prezente în mod natural în legumele crucifere.

Absenţa compuşilor respectivi din alimentaţia şoarecilor a fost asociată cu o creştere a inflamaţiei la nivelul pielii şi cu o agravare a alergiei cutanate, a constatat studiul. Cercetătorii au încercat să găsească o explicaţie, şi au constatat că absenţa compuşilor duce la supraproducţia, la nivelul epidermei rozătoarelor, a unei molecule numită TGF-beta. Această producţie în exces perturbă funcţionarea normală a celulelor Langerhans prezente în epidermă şi care funcţionează ca un modulator al răspunsurilor imunitare cutanate.

Specialiştii au validat apoi rezultatele, arătând că substanţele care activau receptorul AhR controlau şi producţia de TGF-beta în celulele epidermei umane.

„Rezultatele noastre sugerează că un regim alimentar dezechilibrat ar putea creşte reacţiile alergice cutanate la om”, a subliniat Élodie Segura, cercetătoare Inserm şi coordonatoare a studiului.

Rezultatele ar putea fi valabile şi în cazul altor afecţiuni ale pielii în care sunt implicate mecanisme inflamatoare, precum psoriazisul. Deschid şi alte piste de cercetare pentru studiul aprofundat al axei intestin-piele în dezvoltarea afecţiunilor alergice, se mai arată pe site-ul Inserm.

Alergologia