Zilele lungi de lucru reprezintă un risc ridicat pentru infectarea cu coronavirus pentru angajaţii din sistemul de sănătate, arată un studiu realizat de cercetătorii din Wuhan, China, citat de Reuters.

Igiena incorectă a mâinilor şi utilizarea necorespunzătoare a echipamentelor de protecţie personală contribuie semnificativ la riscul infectării, au raportat cercetătorii din domeniul bolilor infecţioase clinice.

„Prin acest studiu am dori să creştem conştientizarea cu privire la protejarea personalului medical. Comportamentele precum spălarea mâinilor şi purtarea echipamentului personal de protecţie sunt acţiuni simple, dar care s-au dovedit eficiente în studiile anterioare”, a declarat dr. Xiaodong Tan, de la Universitatea din Wuhan.

Medicul estimează că, până la jumătatea lunii februarie 2020, 1.716 angajaţi chinezi au fost infectaţi de COVID-19.

În studiul lor, cercetătorii au căutat să determine care sunt factorii de risc şi comportamentele asociate cu dezvoltarea COVID-19 la 72 de lucrători din domeniul sănătăţii, dintre care 39 au lucrat în secţii clinice cu risc scăzut şi 33 care au lucrat în secţii cu risc ridicat, precum cele de boli respiratorii, boli infecţioase, unităţi de terapie intensivă şi intervenţie chirurgicală.

Riscul de infecţie a crescut semnificativ şi progresiv odată cu numărul de ore lucrate zilnic. Conform analizei cercetătorilor, întregul personal care lucrează în secţiile cu risc ridicat ar fi infectat dacă ar lucra 15 ore pe zi.

Riscul de infectare cu coronavirus a fost de 2,64 ori mai mare din cauza spălării deficitare a mâinilor, de 3,10 ori mai mare din cauza igienei precare a mâinilor înainte de contactul cu pacientul, de 2,43 ori mai mare din cauza igienei deficiatare după contactul cu pacientul şi de 2,82 ori mai mare în cazul în care medicul avea echipament de protecţie personală necorespunzător. Toate aceste creşteri ale riscului au fost semnificative statistic.

„După cum se poate observa în acest studiu, menţinerea mâinilor curate înainte şi după contactarea pacienţilor este importantă pentru a reduce riscul. La fel este şi utilizarea corectă a echipamentelor de protecţie personală adecvate, cum ar fi măştile de faţă, îmbrăcămintea de protecţie, mănuşile, ochelarii”, a spus dr. Tan.

„Un alt mod de a reduce riscul de infectare este de a limita orele petrecute la serviciu la 10 ore pe zi, atât pentru clinicieni, cât şi pentru asistenţi medicali, pentru secţii cu risc ridicat şi secţii generale”, a mai spus cercetătorul.