Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Carol Davila” şi Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) au lansat un ghid de prevenţie pentru cancerul colorectal. Materialul este adresat pacienţilor deja diagnosticaţi şi familiilor lor, dar şi tuturor persoanelor care vor să afle mai multe despre această afecţiune.


„În România se înregistrează 10 cazuri de cancer colorectal la 100.000 de locuitori în rândul bărbaţilor şi 7 cazuri la 100.000 de locuitori în rândul femeilor. Peste 13.500 de români sunt diagnosticaţi anual cu cancer colorectal, iar boală provoacă 7.000 de decese pe an în ţară noastră”, transmite COPAC, într-un comunicat.

Lansat din dorinţa de a creşte accesul la informaţie al populaţiei la informaţie verificată şi sintetizată, ghidul a fost realizat de echipa COPAC, cu ajutorul medicilor implicaţi în proiect.

„Una dintre concluziile discuţiilor echipei COPAC cu peste 40.000 de oameni din ultimii doi ani a scos la iveală faptul că oamenii au un nivel scăzut de educaţie medicală, nu sunt obişnuiţi să se testeze preventiv, când nu au niciun semn de boală. Din acest motiv, COPAC, că organizaţie care reprezintă pacienţii cu boli cronice, îşi propune să contribuie la informarea şi educarea populaţiei din România, proiectele de screening constituind un prim pas semnificativ în această direcţie”, mai precizează Coaliţia.

Ghidul are 16 pagini şi a fost tipărit în 5.000 de exemplare. O parte din tiraj a fost deja difuzat în cadrul evenimentelor de informare şi testare pentru cancerul colorectal, iar celelalte exemplare vor fi distribuite în cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central „Carol Davila” şi în cabinetele medicilor de familie din program, precum şi în cadrul evenimentelor viitoare ale COPAC.

Informaţia cuprinsă în ghid sunt structurate astfel: ce este cancerul colorectal, frecvenţa apariţiei, cauzele apariţiei, semne şi simptome, cum se pune diagnosticul, stadiile cancerului colorectal, screeningul, cum se tratează cancerul colorectal şi viaţa pacientului după vindecare.

Potrivit statisticilor, în România se înregistrează 10 cazuri de cancer colorectal la 100.000 de locuitori în rândul bărbaţilor şi 7 cazuri la 100.000 de locuitori în rândul femeilor.

Totodată, peste 13.500 de români sunt diagnosticaţi anual cu cancer colorectal, iar boala provoacă 7.000 de decese pe an în ţară.

Sursă foto: Facebook COPAC -Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania

 




Alergologia