În următorii doi ani, va fi construit, la Timişoara, primul centru oncologic de terapie personalizată din estul Uniunii Europene, în cadrul Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş”. În prezent, cele mai apropiate centre medicale de terapie personalizată se află în Viena şi Istanbul.

Dr. Cristian Oancea, directorul medical al Spitalului „Victor Babeş”, a explicat că viitorul centru oncologic va fi destinat, în principiu, dar nu exclusiv, pacienţilor cu cancer pulmonar.

„Vrem să realizăm un sistem de radio-chirurgie, cu acurateţe submilimetrică, dedicat în principal pacienţilor pulmonari, cât şi celor care au metastaze în creier sau în alte organe. Spun aceasta, pentru că în jur de 70% dintre pacienţii cu cancer pulmonar ajung la noi în stadiile inoperabile, foarte avansate, în care necesită doar terapie de paleaţie sau de calitatea vieţii. Vedem că frecvenţa acestei patologii este într-o explozie în ultimii ani şi de aceea am luat decizia de a merge pe ramura de radioterapie în care putem să aducem un plus de beneficiu pacienţilor din toată ţara", a declarat directorul medical al Spitalului „Victor Babeş”.

Studiul de fezabilitate pentru proiectarea noului centru oncologic de terapie personalizată a fost deja câştigat de o companie din România şi va fi finalizat în maximum şase săptămâni. Spitalul „Victor Babeş” din Timişoara va colabora îndeaproape cu administraţia locală şi Ministerul Sănătăţii, construcţia centrului urmând să înceapă în 2020 şi să fie finalizată în 2022.

 

Sursa: Agerpres