Fotogeografica este cea mai importantă manifestare la nivel naţional din domeniul concursurilor de fotografie pentru tineret, având ca tematică promovarea valorilor naturii, a culturii şi a tradiţiilor româneşti.


Perioada de înscrieri la cea de a XXVII-a ediţie a Salonului Naţional de Fotografie Fotogeografica se prelungeşte până pe data de 6 august 2023, se arată într-un comunicat.

Înscrierile se pot efectua online, cu lucrări în cele trei secţiuni ale concursului: patrimoniu cultural, peisaj natural şi wildlife, în categoriile elevi/studenţi şi open (fără limită de vârstă).

Jurizarea lucrărilor se realizează între 15 – 25 august  2023, iar anunţarea rezultatelor se va face în data de 12 octombrie 2023 cu ocazia vernisajului  Salonului Naţional de Fotografie Fotogeografica 2023, la Biblioteca Naţională a României.

Concomitent, vor avea loc o serie de evenimente complementare şi conexe cu teme din domeniul ştiinţei, culturii sau sportului, conferinţe şi seminarii,  activităţi de informare şi conştientizare publică.

Componenţa juriului este următoarea:

  • Secţiunea patrimoniu cultural: Ana Dumitru, Claudia Tănăsescu, Dragoş Lumpan; 
  • Secţiunea peisaj: Daniel Mîrlea, Gheorghe Popa, Zoltán Gergely Nagy; 
  • Secţiunea wildlife: Alexandra Ion, Gabriel Şerban, Silviu Matei; 
  • Preşedinte de onoare: Cristian Lascu.

Se vor acorda câte trei premii, pentru fiecare dintre cele două secţiuni, la fiecare din categoriile anunţate. Acestea constau în programe şi tabere tematice (Romania Student Tour), precum şi workshop-uri în arii protejate.

Acţiunea este derulată de Casa de Cultură a Studenţilor Bucureşti, sub egida Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalitălităţii de Şanse, cu sprijinul deosebit al Bibliotecii Naţionale a României.

Dintr-un concurs anual de fotografie deschis tineretului, Fotogeografica s-a transformat într-o mişcare-fenomen, completată cu o multitudine de activităţi, publicaţii, expediţii de teren şi o permanentă interogaţie despre rolul acestui gen, se arată.

„Standardul a crescut an de an, iar premianţii au devenit ulterior profesionişti respectaţi, cu trofee în competiţii prestigioase internaţionale, au ilustrat publicaţii şi albume, au realizat expoziţii personale de mare succes. Imaginile lor sunt nu numai un document ci şi un îndemn. Patrimoniul natural şi cultural este o parte importantă din identitatea noastră şi o moştenire ce obligă. Manifestarea a devenit o tradiţie culturală în România şi un brand consacrat”, subliniază Paul Bordaş, iniţiator Fotogeografica.

Sursă foto: Facebook Fotogeografica/ Mihail Chirobocea




Pediatru