Spectacolul „O casă deschisă” de Will Eno, în regia şi traducerea Teodorei Petre – câştigătoare a ediţiei 2022 a concursului „Tineri regizori, texte contemporane” - , va fi prezentat, în premieră, în acest weekend, la Sala Studio a Teatrului Odeon.


Pe 28 şi 29 ianuarie, doritorii sunt invitaţi să vizioneze, în premieră, la Sala Studio, primul spectacol din cele două proiecte câştigătoare ale concursului „Tineri regizori, texte contemporane”, se arată pe pagina de Facebook a Teatrului Odeon.

Piesa a fost regizată de Teodora Petre, scenografia fiind semnată Ioana Pashca, iar muzica - Cezar Antal. Din distribuţie fac parte Adrian Titieni, Elvira Deatcu, Ioan Batinas, Ioana Bugarin, Eduard Trifa / Niko Becker.

 „O familie se întâlneşte să serbeze o zi de naştere, doar că nu au prea multe de sărbătorit. Când un agent imobiliar îşi face apariţia, arătând extrem de familiar, urmat de un potenţial cumpărător interesat de casă, având şi el un chip familiar, lucrurile devin suprarealiste. Pe măsură ce fiecare membru al familiei pleacă pentru un comision sau o urgenţă, un nou personaj îi ia locul”, se arată în postarea Teatrului Odeon.

Regizoarea Teodora Petre explică: „Efectul fluture, conform căruia chiar şi cea mai mică schimbare din prezent poate avea consecinţe importante în viitor, este în primul rând despre alegeri. Fiecare alegere deschide un alt drum fără cale de întoarcere. Ce s-ar întâmpla dacă un roi de fluturi ar împânzi deodată sufrageria, cu frumuseţea şi gingăşia lor? Cum s-ar schimba viaţa familiei? Ce noi posibilităţi li s-ar deschide în faţă? Cine ar putea deveni ei?”

„O casă deschisă” a câştigat Premiul Obie în 2014, Premiul Lucille Lortel şi Premiul Drama Desk, şi a fost inclusă în topul celor mai bune zece piese alcătuit de revistele TIME şi Time Out din New York. A avut premiera Off-Broadway la Signature Theatre din New York în 2014, în regia lui Oliver Butler.

Autorul ei spunea: „Nu cred că a fost un moment anume care să mă fi inspirat să scriu această piesă, ci mai degrabă cei câţiva zeci de ani în care am încercat să-mi iert şi să-mi înţeleg familia, în special pe tatăl meu. (...) Întâmplător, tatăl meu a murit la câteva luni după premiera din New York, cu fix 24 de ore înainte ca Albertine, fiica mea, să se nască. Aşa că într-un fel, a fost exact ca în «O casă deschisă». O persoană a plecat, iar o alta, diferită, un suflet mai iubitor şi mai gentil, a venit. Piesa este, în mai multe feluri, dramatizarea unei situaţii care nu vrea şi nu poate să se schimbe, dar care, cumva, se schimbă”.

Will Eno (n. 1965) este un dramaturg american stabilit la New York. Piesele sale au fost montate iniţial în Marea Britanie (Teatrul Gate, SOHO, radio BBC), apoi în America. Charles Isherwood, critic de teatru pentru The New York Times, l-a numit „un Samuel Beckett pentru generaţia Jon Stewart”.

La Odeon, primele reprezentaţii ale piesei se vor juca pe 28 şi 29 ianuarie, ora 19.30, următoarea reprezentaţie fiind sâmbătă, 4 februarie.

Reprezentaţiile de pe 29 ianuarie şi 4 februarie îl vor avea în distribuţie pe Eduard Trifa, iar cea de pe 28 ianuarie, pe Niko Becker, se precizează în postarea Teatrului Odeon.

 

 

Psihiatru (2)