Permisul sanitar, care atestă un test COVID-19 negativ, dovada vaccinării sau certificatul medical de trecere prin boală, a intrat în vigoare în Franţa la începutul lui august, pentru a permite accesul în spaţiile de recreere şi de cultură, dar şi în resturante sau trenuri. De acum înainte, este obligatoriu şi pentru 1,8 milioane de angajaţi care lucrează cu publicul.
Până pe 15 noiembrie, angajatorii francezi vor trebui să verifice validitatea permisului sanitar al salariaţilor care intră în contact cu publicul, precum şi al voluntarilor care lucrează în toate „locurile, stabilimentele, serviciile şi evenimentele” trecute pe lista întocmită de Ministerul Muncii, informează AFP, preluată de Agerpres.
Permisul sanitar indică faptul că posesorul a fost vaccinat cu schemă completă, că deţine un test negativ COVID-19 vechi de cel mult 72 de ore sau că a trecut prin boală.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului francez, Gabriel Attal, a promis o săptămână de graţie, înainte de acordarea unor eventuale sancţiuni care vor putea să meargă până la închidere administrativă.
Din 30 septembrie, salariaţii minori, inclusiv ucenicii, vor trebui şi ei să îşi actualizeze permisul sanitar.
Angajaţii care nu deţin acest document vor putea să intre în concediu, să lucreze de acasă, să fie transferaţi într-un post care nu necesită permis. După un timp, riscă să le fie suspendat contractul de muncă.
Cifrele oficiale arată că peste 48 de milioane de francezi au primit cel puţin o doză a unui vaccin anti-COVID-19 (71,8% din populaţia totală) şi peste 43,5 milioane beneficiază de schema de vaccinare completă.