Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” a prioritizat întotdeauna utilizarea simulatoarelor, considerând că acestea stau la baza performanţei în Medicină. În 2023, universitatea a investit 1 milion de euro, din fonduri europene, pentru dotarea Centrului de Aptitudini Practice şi Simulare în Medicină cu 11 simulatoare de ultimă generaţie.


Tehnologia care stă la baza acestor simulatoare rafinează maximal procesul de simulare şi creează medii aproape complet suprapuse cu realitatea clinică. Noile simulatoare utilizează realitatea virtuală, realitatea augmentată, tehnologia haptică sau medii virtuale cu niveluri diferite de dificultate, se arată pe pagina de Facebook a universităţii clujene.

Prin această dotare recentă a Centrului de Aptitudini Practice şi Simulare în Medicină sunt acoperite peste 95% din toate procedurile intervenţionale din medicina umană: chirurgie robotică, chirurgie laparoscopică, endoscopie digestică şi eco-endoscopie, ecografie şi endoscopie intervenţională, artroscopie, bronhoscopie, angiografie, ginecologie, endourologie.

Tehnologia înaltă din dotarea acestor simulatoare permite medii de simulare foarte aproape de pacientul real şi dobândirea de către medici a abilitităţilor practice pentru tehnici şi proceduri complexe. Astfel, medicii pot realiza virtual intervenţii chirurgicale, pot rezolva incidente sau complicaţii ce pot să apară în timpul procedurii şi pot cuantifica consecinţele intervenţiei asupra pacientului.

Fiecare simulator deţine o bibliotecă digitală cu multiple proceduri  - clasificate pe specialităţi sau patologii - , precum şi posibilitatea pentru fiecare utilizator de a-şi memora şi păstra evoluţia performanţelor.

„Considerăm această achiziţie ca absolut vitală pentru acoperirea programei de simulare. Însă, scopul final al acestor investiţii din partea UMF «Iuliu Haţieganu» este de a creşte siguranţa şi îngrijirea pacienţilor”, se mai arată în postare.

Sursă foto: Facebook UMF Iuliu Haţiganu Cluj-Napoca

 





Medic