O fetiţă de 11 ani a rezistat şapte ani peste speranţa de viaţă dată de o afecţiune extrem de gravă, iar acum viaţa îi este pusă în pericol de COVID-19. Testul SARS-CoV-2 al copilului a fost pozitiv mai bine de o lună. Acesta este singurul caz internat în secţia de ATI COVID de la Spitalul „Grigore Alexandrescu” din Capitală. Între timp, locurile destinate copiilor cu noul coronavirus la cele mai mari spitale de copii din Bucureşti sunt ocupate, scrie News.ro.


Caz deosebit de grav la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu” din Capitală. Cu o boală neurodegenerativă gravă, fata de 11 ani este intubată de la jumătatea lunii februarie, iar testul pentru SARS-CoV-2 s-a negativat abia marţi, după mai bine de o lună de la internare.

Dr. Raluca Alexandru, purtătorul de cuvând al Spitalului „Grigore Alexandrescu” a explicat pentru News.ro complexitatea acestui caz grav şi extrem de rar.

„În secţia de ATI, singurul copil intubat este o fetiţă de 11 ani care a fost internată în luna februarie, cu comorbidităţi din naştere, ea a venit cu o pneumonie dată de SARS-CoV-2 destul de urâtă, iar, la scurt timp după internare, a fost necesară intubarea şi este şi la ora actuală intubată, s-a încercat de multe ori detubarea, dar s-a constatat că nu poate respira singură. Are o distrofie neuroaxonală din naştere. Ce înseamnă această afecţiune? Nu se dezvoltă bine musculatura, este o patologie destul de gravă cu multiple alte comorbidităţi, nu este ceva uşor. De obicei, se spune teoretic, că rata de supravieţuire este la 4 ani, ea a ajuns la 11 ani. COVID-19 i-a complicat starea, şi, acum, nu ştim dacă va mai putea să respire singură, are afectată mult zona pulmonară”, a declarat pentru News.ro medicul Raluca Alexandru.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului de copii „Grigore Alexandrescu” a mai spus şi că testele pentru SAS-CoV-2 au ieşit pozitive în cazul fetiţei pe tot parcursul internării, din data de 8 februarie, şi că, abia în cursul zilei de ieri medicii au primit un rezultat negativ la acest test în cazul copilului. Negativarea testului nu înseamnă şi că efectele lăsate în organism de boală au dispărut, explică medicul.

„Deocamdată starea pacientei este staţionară şi aşteptăm să vedem cum evoluează, bineînţeles că depunem toate eforturile şi tot tratamentul, părinţii sunt alături de ea”, a declarat pentru News.ro dr. Raluca Alexandru.

La Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală, pe secţia destinată copiilor cu COVID-19 nu mai sunt locuri libere.

„La noi, locurile sunt într-o continuă dinamică, ieri aveam trei locuri libere, azi suntem din nou la capacitate maximă. Tragem un semnal de alarmă, pentru că numărul celor infectaţi este destul de mare. Chiar dacă ei vin cu alte patologii, chirurgicale, neurochirurgicale, la testele de SARS-Cov-2 sunt pozitivi, chiar dacă nu au o simptomatologie zgomotoasă. Noi avem 13 locuri în momentul de faţă, toate sunt ocupate, avem 5 locuri pe terapie intensivă. Deocamdată, nu a fost nevoie de intubare, copiii sunt mai feriţi, nu fac manifestări foarte zgomotoase şi complicaţii. Sunt cazuri uşoare, medii de boală, dar sunt şi cazuri de pneumonii pediatrice date de SARS-CoV-2, care pot fi cazuri medii”, a explicat pentru News.ro dr. Alexandru.

Dr.Raluca Alexandru: Părinţii copiilor care au Covid, de regulă au şi ei Covid -19, copiii nu au luat virusul neapărat din colectivităţi


7 locuri din 7 sunt ocupate la Spitalul „Victor Gomoiu” din Capitală

„Secţia COVID-19 din Spitalul Clinic de Copii Victor Gomoiu este la capacitate maximă, secţia are 7 paturi, toate 7 sunt pline, forme medii şi medii grave, să spunem aşa, nu e niciun copil intubat, nu e niciun copil în pericol, deocamdată. Starea lor general de sănătate este mulţumitoare, bună. COVID-19 la copil prezintă un polimorfism de semne, nu putem vorbi doar despre un anumit semn, sunt semne respiratorii, semne digestive, cardiace, neurologice, fiecare caz este tratat în parte. Toţi copiii sunt trataţi în echipă multidisciplinară: medic infecţionist, medic pediatru, orl-ist, cardiolog, neurolog, ATI - ist dacă este nevoie”, a declarant dr. Diana Ionescu, directrul medical al Spitalului „Victor Gomoiu”.

Medicul a adăugat că, de aproximativ o săptămână, a observant o recrudescenţă a numărului de cazuri pediatrice. „Dacă în lunile ianuarie – februarie cazurile au fost puţine, iar secţia a funcţionat poate chiar la mai puţin de jumătate, acum lucrăm la capacitate maximă”, a mai a declarat pentru News.ro dr. Diana Ionescu..

„În momentul de faţă, fiecare caz este deosebit pentru noi, avem copii cu COVID şi cu manifestări neurologice. Noi am sesizat, chiar din martie, aprilie, că la mulţi dintre copii predomină fenomenele digestive, cu vomă, cu diaree, cu deshidratări. Să nu uităm totuşi cazurile de PIMS ( n.r. Sindrom inflamator multisistemic pediatric), care au apărut după COVID, la trei săptămâni, o lună, ca o complicaţie. La copii lucrurile se schimbă, nu sunt chiar ca la adulţi, cazurile sunt mai rare, pacientul e mai mic, dar există cazuri grave şi la copil. Spitalul nostru a fost greu încercat, aceste cazuri sunt deosebite, atât din punct de vedere medical, cât şi din punct de vedere al costurilor. De la începutul pandemiei, am numărat peste 50-60 de cazuri de maladie PIMS la copii. Din fericire, nu s-a stins niciun copil din această cauză, şi facem toate eforturile ca situaţia să rămână astfel”, a încheiat dr. Diana Ionescu.


Pediatru