Şef lucr. dr. Remus Sebastian Şipoş, medic primar medicină de familie, şi invitaţii săi au răspuns live întrebărilor venite din partea internauţilor, referitoare la boala hemoroidală. Informaţiile au fost furnizate în cadrul celui de-al doilea episod din seria de webinarii WebMed, organizate de Viaţa Medicală şi MedicHub, cu sprijinul Recordati.


Orice tulburare în anatomia canalului anal duce la apariţia patologiei numite boala hemoroidală. La modul ideal, pentru medici ar fi să reuşească tratamentul pacientului cu boală hemoroidală până ca acesta să facă pasul către medicul chirurg. Astfel, de dorit ar fi ca actul chirurgical să fie de ultimă instanţă şi să respecte indicaţiile foarte clare care sunt în ghiduri. Tocmai de aceea, accentul a fost pus pe măsurile ce ajută la prevenirea instalării bolii hemoroidale, ce ţin atât de o alimentaţie echilibrată, cât şi de evitarea sedentarismului. Aceste informaţii şi multe altele pe tema bolii hemoroidale au fost transmise în cadrul celui de-al doilea episod din seria de webinarii WebMed, organizate de Viaţa Medicală şi MedicHub, cu sprijinul Recordati.

Întâlnirea a urmărit să promoveze un conţinut medical de actualitate către persoanele interesate să afle cauzele, opţiunile de terapie şi pericolele ascunse ale bolii hemoroidale. Invitaţi în dialog cu medicul de familie dr. Sebastian-Remus Şipoş au fost: dr. Sorin Sorlea, chirurg specializat în proctologie; dr. Ilie-Marius Ciorba, gastroenterolog; şi Mirela Pribac Cingolani, nutriţionist-dietetician. Aceştia au răspuns, timp de două ore, întrebărilor adresate live pe platforma webinarului.

„Atunci când avem factori de risc pentru o boală hemoroidală, trebuie să fim foarte atenţi la factorii care favorizează. Sunt atât de mulţi: şezutul prelungit, sedentarismul, obezitatea, constipaţia cronică – care sunt, practic, cei mai frecvenţi. Trebuie să recunoaştem că devenim o societate din ce în ce mai sedentară”, a atras atenţia asist univ. dr. Marius Ilie Ciorba, medic primar Gastroenterologie, din Târgu Mureş.

Şi dieteticianul, atunci când vorbim de patologia digestivă, are un cuvânt de spus, mai ales în ceea ce priveşte starea de sănătate a pacientului predispus la hemoroizi. Mirela Pribac Cingolani, nutriţionist-dietetician din Târgu Mureş, a ţinut să sublinieze cât de important este ca pacientul cu boală hemoroidală să ştie cui să se adreseze pentru a trata această problemă.

„Eu zic că – de primă intenţie – se poate adresa oricui din echipa interdisciplinară, fie medicului de familie, care poate deja să evalueze dacă acolo este necesară o evaluare a unui medic specialist. Chiar şi noi, în nutriţie şi dietetică, atunci când facem o anamneză care este foarte detaliată (...), ajungem şi acolo unde e durerea. «Ce te doare? Care e problema?» Şi de fiecare dată când vedem pacienţi cu orice gen de tulburare a tractului gastrointestinal (...), atunci şi noi ne gândim cum am putea să uşurăm colegului specialist gastroeneterolog”, a spus Mirela Pribac Cingolani.

Pe lângă ceilalţi factori de risc care pot cauza boala hemoroidală ori patologie la nivelul tractului gastointestinal – alimentaţie, obezitate, sedentarism – nutriţionistul-dietetician a adăugat că tractul nostru gastrointestinal este acea parte anatomică prin care trec de cel puţin trei ori pe zi alimentele pe care le consumăm. Pe acolo trec de mai multe ori pe zi lichidele pe care le consumăm.

„Pentru a ajuta stilul de viaţă şi pentru a susţine o alimntaţie sănătoasă, un bol fecal sănătos se formează cu apă, fibre şi, bineînţeles, există acea parte oarecum determinantă genetică şi în boala hemoroidală, la fel ca în multe altele, avem peristaltismul – foarte important, care are şi el multe implicaţii. De ce avem un peristaltism mai problematic şi de ce îl avem accelerat în alte situaţii? Şi toate astea converg cumva şi la compoziţia microbiomului intestinal, pentru că, pe lângă alimentele care trec pe acolo, lichidele care trec pe acolo, motilitatea tractului gastrointestinal, avem o „pădure tropicală” de bacterii intestinale cu rol foarte important în formarea bolului fecal şi în evacuarea acestuia”, a completat Mirela Pribac Cingolani.

Şef. lucr. dr. Sorin Sorlea, medic primar Chirurgie generală, cu competenţă în proctologie, a avut o prezentare deosebit de interesantă, în care a răspuns la întrebările adresate live, pe platforma webinarului. 

El a amintit că, de obicei, pacienţii se prezintă la medic, referitor la boala hemoroidală, cu trei mari simptome: hemoragia, prolapsul hemoroidal, tromboza hemoroidală. Acestea sunt, în mare parte, cele trei supărări ale pacienţilor.

„În primul rând, trebuie să stabilim care e cauza bolii hemoroidale, este foarte important să avem un diagnostic şi de aceea multor pacienţi li se pare puţin deplasat să le cerem ceva în plus, în afara examinării iniţiale sau a examinării cu rectoscopie. Adică să cerem [să facă] o colonoscopie, să cerem o ecografie abdominală. Dar sunt foarte importante, pentru că de cele mai multe ori, boala hemoroidală este o boală care nu pune viaţa pacientului în pericol. Rare sunt cazurile în care un pacient ajunge să fie anemic din cauza sângerărilor repetate. Există şi astfel de cazuri, dar sunt rare. Dar de cele mai multe ori trebuie exclusă o altă cauză care poate pune viaţa pacientului în pericol, de exemplu o tumoră asociată bolii hemoroidale. Asta nu e un caz rar”, a arătat dr. Sorin Sorlea.

Medicul chirurg a ţinut să precizeze că boala hemoroidală poate avea cauze multiple, ea poate fi asociată în anumite situaţii cu un neoplasm. De multe ori se întâmplă ca boala hemoroidală să fie asociată cu un neoplasm al tubului digestiv, un neoplasm rectal sau chiar un neoplasm mai sus situat pe colon.

„De cele mai multe ori se întâmplă ca boala hemoroidală să aibă o cauză legată de creşterea presiunii intraabdominale, o obezitate, o ciroză, o circulaţie colaterală dezvoltată, o altă patologie care să facă să crească presiunea intraabdominală – ascita, prezenţa unei tumori intraabdominale sau chiar o stare fiziologică cum este sarcina.”, a conchis medicul chirurg cu competenţă în proctologie.

Puteţi urmări întregul webinar aici.

Florentina Ionescu
 


Medic