Zentiva România a derulat un proiect de eficientizare energetică care reduce cu 14% emisiile de CO2 ale fabricii din Bucureşti. Proiectul reconfirmă angajamentul Grupului de reducere a emisiilor de carbon în cadrul industriei farmaceutice.


Sistemul utilizează o pompă de căldură industrială de ultimă generaţie pentru a produce energie termică la 700ºC pentru sistemele de condiţionare a aerului din secţiile de producţie, echipamente şi încălzire a corpului administrativ. Proiectul va însemna o reducere a amprentei de carbon echivalentă unei scăderi anuale de 14%, şi o îmbunătăţire a eficienţei energetice cu 16% în fabrica Zentiva, se arată într-un comunicat.

„Cel mai recent proiect energetic este o dovadă a angajamentului Zentiva pentru un viitor mai verde, mai sigur şi mai sănătos pentru toţi. Prin această iniţiativă nu reducem doar costurile, ci şi emisiile de carbon, continuând planul strategic al grupului Zentiva de a atinge neutralitatea emisiilor de carbon pentru Scop 1 şi 2 până în 2030. Ne consolidăm astfel agenda ca lider în ceea ce priveşte schimbările durabile, stabilind standarde de responsabilitate faţă de mediu. Prin valorificarea tehnologiilor inovatoare, asigurăm rezilienţa şi eficienţa operaţiunilor noastre şi ne îndeplinim în acelaşi timp responsabilitatea faţă de comunitatea mai mare pe care o deservim”, a declarat Simona Cocoş, director general Zentiva România şi Republica Moldova.

Proiectul urmează altor investiţii ample implementate, printre care sistemul de panouri fotovoltaice pentru producţia de energie electrică la fabrica Labormed, care asigură 10% din consumul de energie al fabricii şi contribuie la reducerea cu 50 de tone/an a emisiilor de CO2  la această unitate de producţie. De asemenea, compania a instalat la fabrica Zentiva un echipament de răcire pentru sistemele de ventilaţie, care asigură răcirea aerului folosind apa, înlocuind tehnologia cu aer condiţionat şi realizând astfel o economie de 11% în consumul de energie electrică în procesul de fabricaţie, se mai subliniază.

 

 



Farmacist