Anual, la data de 15 mai, se marchează importanţa pe care comunitatea internaţională o acordă familiilor, fiind în acelaşi timp o bună oportunitate pentru a atrage atenţia asupra problemelor cu care acestea se confruntă la nivel mondial.


Această zi a fost instituită pentru conştientizarea problemelor de legate de familie, a proceselor sociale, economice şi demografice care le afectează, informează Agerpres.

Tema din acest an este „Familiile şi tendinţele demografice”, conform site-ului Organizaţiei Naţiunilor Unite.

La sfârşitul anului 2022, populaţia lumii a ajuns la opt miliarde de persoane. Caracterizat de Secretarul General al ONU, António Guterres, drept „o piatră de hotar în dezvoltarea umană”, acest număr emblematic ilustrează progrese majore în domeniul sănătăţii, care prelungesc durata vieţii umane. Se estimează populaţia lumii va ajunge la 9,8 miliarde în anul 2050 şi la 11,2 în anul 2100. Cresc îngrijorările privind perspectivele urbanizării durabile şi gestionarea schimbărilor climatice.

Tendinţele demografice sunt în mare parte modelate de modelele de fertilitate şi mortalitate. Scăderea ratelor de fertilitate are ca rezultat beneficii pentru familii, deoarece acestea sunt mai capabile să investească în sănătatea şi educaţia copiilor lor, ceea ce, la rândul său, ajută la reducerea sărăciei şi la o mai bună dezvoltare socio-economică. Cercetările indică faptul că scăderea fertilităţii creşte, de asemenea, participarea femeilor la muncă. Pe de altă parte, scăderea fertilităţii are ca rezultat familii mai mici, care sunt mai puţin susceptibile de a face faţă îngrijirii şi altor obligaţii casnice. Ca atare, în timp de şomaj sau de boală, familiile au mai puţini membri pe care să se bazeze. În plus, ratele scăzute de fertilitate pot submina forţele de muncă şi structurile sociale, declanşând răspunsuri drastice cu consecinţe greu de anticipat pentru problemele de la securitatea socială la egalitatea de gen.

Conform statisticilor ONU, speranţa de viaţă globală la naştere a ajuns la 72,8 ani în 2019 – cu circa 9 ani mai mult faţă de 1990. Până în anul 2030, aproape 12% din populaţia lumii va avea peste 65 de ani. Până în 2050, longevitatea medie la nivel global va ajunge la aproximativ 77,2 ani.

În septembrie 2015, 193 de state membre ale ONU au adoptat în unanimitate Obiectivele pentru Dezvoltare Durabilă, un set de 17 obiective care au ca scop eliminarea sărăciei, a discriminării, a abuzurilor şi a deceselor care pot fi prevenite, precum şi eliminarea distrugerii mediului înconjurător. Politicile publice şi programele orientate spre familie sunt vitale pentru îndeplinirea acestor obiective, se mai notează pe site-ul ONU.

 Ginecologia (1)