Pe 13 februarie a fost marcată, la nivel internaţional, Ziua Mondială a Chirurgiei Orale şi Maxilofaciale, ocazie pentru recunoaşterea şi aprecierea rolului şi contribuţiei pe care chirurgii orali şi maxilofaciali le aduc societăţii.


Ziua Mondială subliniază impactul esenţial pe care această specialitate chirurgicală o are asupra calităţii vieţii individului, dar şi a comunităţii, datorită unei palete vaste de servicii medicale specializate, de înaltă calitate, contribuind astfel la îmbunătăţirea accesului pacienţilor la îngrijiri medicale specifice, în conformitate cu politicile OMS, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” Bucureşti.

„Prima documentare a Zilei Internaţionale a Chirurgiei Orale şi Maxilofaciale a avut loc în anul 2015, când, la iniţiativa Asociaţiei Internaţionale a Chirurgilor Orali şi Maxilofaciali (IAOMS) s-a decis marcarea rolului crucial pe care această specialitate îl are în asigurarea sănătăţii mondiale, considerând necesară promovarea şi înţelegerea domeniului şi aportului chirurgiei orale şi maxilofaciale la starea de sănătate generală a individului, având ca obiectiv creşterea gradului de sănătate al publicului larg şi, implicit, conştientizarea accesului neîngradit la îngrijirea medicală de specialitate. De atunci şi până în prezent, acest eveniment este sărbătorit anual, consolidând legăturile dintre profesioniştii din domeniul sănătăţii şi publicul larg”, se subliniază în postare.

Chirurgia orală şi maxilofacială este o specialitate chirurgicală complexă şi diversificată, care abordează o gamă largă de afecţiuni şi probleme de sănătate, de la malformaţii congenitale, tulburări de creştere scheletală, tratamentul leziunilor traumatice, a cancerului de cap şi gât, inclusiv tratamentele de reconstrucţie facială şi chirurgie cosmetică. De asemenea, specializarea acoperă şi totalitatea manoperelor chirurgicale de reabilitare orală, indiferent de domeniul specific de practică, fie că este vorba de tratamentul copiilor cu malformaţii congenitale sau de gestionarea traumelor faciale severe într-un mediu de urgenţă.

„În această zi specială, colectivul Secţiei Clinice Chirurgie Orală şi Maxilofacială din cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central «Dr. Carol Davila» îşi doreşte, ca într-un efort comun al practicienilor din acest domeniu de activitate, să reuşim să evidenţiem contribuţiile semnificative ale specialiştilor români la asistenţa medicală globală, având ca obiectiv sănătatea şi bunăstarea pacienţilor”, se subliniază în postare. „La mulţi ani şi mult succes tuturor chirurgilor specializaţi în Chirurgie Orală şi Maxilofacială din România şi din lume!”






Medic