Ziua Mondială a Zâmbetului (World Smile Day) este aniversată, anual, în prima zi de vineri a lunii octombrie, în acest an fiind marcată la data de 6 octombrie.


În 1963, artistul american Harvey Ball a creat imaginea „faţă zâmbitoare” („smiley face”), pe care, în prezent, oamenii din toată lumea o folosesc cu scopul de a-şi exterioriza emoţiile pozitive, informează  Agerpres. Tot Harvey Ball a lansat ideea de a dedica o zi zâmbetului, optând pentru prima zi de vineri a lunii octombrie.

În numeroase oraşe din Europa, Asia, America de Nord şi America de Sud, se organizează în fiecare an manifestări care includ spectacole, poveşti, teatru de păpuşi, concursuri – pe scurt, manifestări care să aducă zâmbete pe chip. Organizatorii încurajează oamenii să facă fotografii sau înregistrări video de la evenimentele locale organizate cu ocazia Zilei mondiale a zâmbetului şi să le încarce pe reţelele sociale cu încadrarea simbolică World Smile Day.

Zâmbetul pare să aibă o influenţă favorabilă pentru cei din jur, persoana care zâmbeşte fiind considerată mai plăcută, agreabilă şi mai uşor de abordat. Cercetătorii susţin că zâmbetul stimulează producţia de endorfine, scăzând nivelul de stres. Totodată, ajută la relaxarea organismului, contribuind astfel la menţinerea sănătăţii şi la fortificarea sistemului imunitar.

Unul dintre primii oameni de ştiinţă care au studiat zâmbetul a fost naturalistul englez Charles Darwin, în lucrarea „The Expression of the Emotions in Man and Animals” („Expresiile emoţiei la oameni şi la animale”), publicată în 1872.
 

 

 

Psihiatru (2)