Cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Hepatitelor, APAH-RO face apel la finanţare corespunzătoare pentru asigurarea accesului la inovaţie şi investigaţii al tuturor pacienţilor hepatici.

 
Pe 28 iulie se marchează în întreaga lume Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hepatitelor cu mesajul „Nu aşteptăm schimbarea – ne luptăm pentru a schimba lucrurile!”.

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO) a deschis seria de acţiuni dedicate printr-o conferinţă de presă la care au luat parte autorităţi şi factori de decizie în domeniu, alături de medici. În cadrul evenimentului au fost aduşi în discuţie paşii făcuţi de România pentru a asigura accesul la testare, investigaţiile necesare pacientului hepatic şi terapia adecvată.

 

Inechităţi pentru pacientul hepatic

APAH-RO salută eforturile autorităţilor şi a tuturor celor implicaţi în drumul spre eliminarea hepatitelor virale la nivel naţional: „În ultimii ani a crescut accesul la terapii novatoare în hepatita C, au fost aduse modificări protocoalelor terapeutice în concordanţă cu ghidurile europene, au fost aduse îmbunătăţiri în legislaţia CNAS astfel încât a crescut numărul de investigaţii în sistem de spitalizare de zi pentru pacienţii cu hepatite virale, a apărut posibilitatea prescrierii markerilor virali pentru orice persoană asigurată la nivelul medicului de familie şi campaniile de testare derulate prin fonduri europene şi-au arătat necesitatea”, se arată în comunicat.

Totuşi, şi în acest an, de Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitelor, APAH-RO atrage atenţia asupra inechităţilor la care este supus pacientul hepatic din cauza  discrepanţei majore între legislaţie şi aplicarea acesteia. În concordanţă cu mesajul Alianţei Mondiale de Hepatită şi al Asociaţiei Europene a Pacienţilor cu Boli de Ficat trebuie ca şi România să facă mai multe eforturi pentru eliminarea hepatitei să devină o realitate prin implicarea tuturor celor din domeniu şi finanţare corespunzătoare pe toate palierele Planului Naţional Cadru de Eliminare a Hepatitelor Virale.

 

Nevoia de opţiuni terapeutice

 Pacienţii cu hepatită cronică virală B plus Delta aşteaptă de aproape un an o nouă opţiune terapeutică care le poate salva viaţa şi îi poate ajuta în ameliorarea bolii hepatice. În continuare pentru pacienţii neasiguraţi, accesul la investigaţii şi terapia adecvată nu există, deşi o lege a fost publicată anul trecut, iar  hepatita virală este o boală infecţioasă.

Investigaţiile care, legal pot fi acordate pe spitalizare de zi gratuit conform CNAS, nu sunt acordate în realitate decât în puţine instituţii spitaliceşti, iar pacienţii sunt nevoiţi să se plimbe între spitale sau să plătească evaluările necesare, se subliniază.

Doar intervenind activ şi asigurând accesul imediat la investigaţii şi la terapia adecvată, conform deciziei medicale, calitatea vieţii acestor pacienţi va fi una mai bună, iar stigmatizarea şi discriminarea vor fi reduse substanţial.

La nivel naţional, APAH-RO în parteneriat cu Societatea Naţională de Medicină de Familie, Grupul GastRo SNMF, RoALD, APAH-Transilvania, Asociaţia Bolnavilor de Cancer şi Hepatită Giurgiu derulează o campanie de informare pentru hepatitele virale prin flyere şi afişe ce vor fi distribuite în cabinetele medicilor de familie în funcţie de solicitări.

 

Acţiuni de testare

Împreună cu alţi parteneri locali, APAH-RO va derula mai multe acţiuni de testare conform listei de mai jos:

- Acţiune de testare şi evaluare a gradului de cunoaştere a modalităţilor de transmitere a virusurilor hepatitice, în curs de desfăşurare până în data de 31 iulie în cabinele a 15 medici de familie din Bucureşti;

- Campanie de testare derulată de APAH-Transilvania în localităţile Rediu în intervalul orar 9.00-13.00 şi Aiton între 13.00-18.00, judeţul Cluj în data de 27 iulie, la sediile cabinetelor medicale, în parteneriat şi cu DSP Cluj şi Şcoala Postliceală Sanitară Henri Coandă Turda;

- Asociaţia Bolnavilor de Cancer şi Hepatită Giurgiu va efectua o Campanie de testare la Clubul Pensionarilor Giurgiu în data de 28 iulie în intervalul 16-20 şi în data de 29 iulie, în intervalul orar 11.00-15.00, urmată de o testare a angajaţilor unei firme ce comercializează produse de patiserie şi cofetărie;

- Acţiune de informare şi testare în cadrul unei comunităţi de persoane defavorizate din Municipiul Braşov, în data de 28 iulie, cu suportul şi parteneriatul Direcţiei de Asistenţă Socială a Municipiului Braşov;

- Acţiuni de informare în Municipiul Iaşi în parteneriat cu Sucursala Teritorială a Colegiului Naţional al Asistenţilor Sociali Iaşi;

- Acţiuni de informare în Feteşti, judeţul Ialomiţa, cu suportul unui cabinet medical local.

Acţiunile de testare şi informare sunt în concordanţă cu eforturile medicilor de familie şi ale întregii echipe ce coordonează programul LIVE(RO)2-SUD şi LIVE(RO)2-EST, două programe de succes care au oferit posibilitatea de a se testa la peste 300.000 de persoane pentru infecţia cu virusul B şi C.





Oncolog