LUCRĂRI ORIGINALE

Sindromul porc-pisică

 Pork-cat syndrome

First published: 31 octombrie 2023

Editorial Group: MEDICHUB MEDIA

DOI: 10.26416/Aler.7.3.2023.8794

Abstract

Meat allergy used to be considered a rare hypersensitivity reaction, but case reports of mammalian and poultry meat allergies became more common about 20 years ago. Allergies to pets such as cats (Felis domesticus) and dogs (Canis familiaris) are the second most common indoor allergic reactions in Western countries, affecting both adults and children. An important step in fur allergy diagnosis has been the introduction of molecular allergen-based diagnosis, which offers new opportunities for improved allergen characterization. An example of these new characterizations is the meat reactions of patients suffering from pork-cat syndrome. Patients with this syndrome sensitized to albumin from animal epithelia report symptoms after eating pork because there is cross-reactivity to albumins from different species. The management of a patient with an allergic condition to fur-bearing animals includes a detailed history of exposure to relevant allergens, the effect of exposure on symptoms and subsequent recommendations for controlled exposure, and in the case of pig-cat syndrome, the patient can tolerate well-cooked red meat, but not the insufficiently prepared one.
 

Keywords
pork-cat syndrome, anaphylaxis, mammalian meat, albumins, lipocalins, cat

Rezumat

Alergia la carne era considerată înainte o reacţie de hipersensibilitate rară, raportările de caz despre alergiile la carnea mamiferelor şi de pasăre devenind mai frecvente în urmă cu aproximativ 20 de ani. Alergiile la animalele de companie precum pisica (Felis domesticus) şi câinele (Canis familiaris) sunt pe locul al doilea din punctul de vedere al frecvenţei reacţiilor alergice de interior din ţările occidentale, afectând deopotrivă adulţii şi copiii. Un pas important în ceea ce priveşte diagnosticul de alergie la animale cu blană a fost introducerea diagnosticului bazat pe alergene moleculare, care oferă noi posibilităţi în ceea ce priveşte o caracterizare îmbunătăţită a alergenelor. Un exemplu al acestor caracterizări noi îl reprezintă reacţiile la carne ale pacienţilor care suferă de sindromul porc-pisică. Pacienţii cu acest sindrom, sensibilizaţi la albumina din epiteliile de animale, raportează simptome după consumul de carne de porc, pentru că există o reactivitate încrucişată la albuminele de la specii diferite. Managementul unui pacient cu o afecţiune alergică la animale cu blană include o anamneză detaliată despre expunerea la alergene relevante, efectul expunerii asupra simptomelor şi recomandările ulterioare în ceea ce priveşte expunerea controlată, iar în cazul sindromului porc-pisică, pacientul poate tolera carnea roşie bine pregătită termic, însă nu şi pe cea insuficient pregătită termic.
 

Bibliografie

  1. Dramburg S, Hilger C, Santos AF, et al. EAACI Molecular Allergology User’s Guide 2.0. Pediatr Allergy Immunol. 2023;34 Suppl 28:e13854, p. 513. 
  2. Apostolovic D, Sánchez-Vidaurre S, Waden K, Curin M, Grundström J, Gafvelin G, Cirkovic Velickovic T, Grönlund H, Thomas WR, Valenta R, Hamsten C, van Hage M. The cat lipocalin Fel d 7 and its cross-reactivity with the dog lipocalin Can f 1. Allergy. 2016 Oct;71(10):1490-5. doi: 10.1111/all.12955. 
  3. Konradsen JR, Fujisawa T, van Hage M, Hedlin G, Hilger C, Kleine-Tebbe J, Matsui EC, Roberts G, Rönmark E, Platts-Mills TA. Allergy to furry animals: New insights, diagnostic approaches, and challenges. J Allergy Clin Immunol. 2015 Mar;135(3):616- 25. doi: 10.1016/j.jaci.2014.08.026. 
  4. Dramburg S, Hilger C, Santos AF, et al. EAACI Molecular Allergology User’s Guide 2.0. Pediatr Allergy Immunol. 2023;34 Suppl 28:e13854, p. 335. 
  5. Dramburg S, Hilger C, Santos AF, et al. EAACI Molecular Allergology User’s Guide 2.0. Pediatr Allergy Immunol. 2023;34 Suppl 28:e13854, p. 487 
  6. Wilson JM, Platts-Mills TAE. Meat allergy and allergens. Mol Immunol. 2018 Aug;100:107-112. doi: 10.1016/j.molimm.2018.03.018. 
  7. https://www.thermofisher.com/diagnostic-education/hcp/wo/en/resource-center/ allergen-encyclopedia/allergen-component.html?key=e228.

Articole din ediţiile anterioare

RUBRICA SPECIALISTULUI | Ediţia 1 2 / 2018

Antiinflamatoarele nesteroidiene – cofactor în reacţiile alergice la alimente

Selda Ali

Antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS) sunt utilizate frecvent pentru proprietăţile lor analgezice, antipiretice şi antiinflamatoare, la toate gru...

01 martie 2018
RUBRICA SPECIALISTULUI | Ediţia 3 6 / 2022

Noutăţi în reacţiile de hipersensibilitate induse de analgezicele opioide

Maria-Lucia Apostol, Denisa-Mihaela Nedelcu, Cristian Budică, Ancuţa-Mădălina Nedelcu, Alice-Florentina Şerban, Selda Ali, Roxana Silvia Bumbăcea

Medicamentele opioide reprezintă unele dintre cele mai potente analgezice de care dispunem la momentul actual, fiind folosite atât în terapia durer...

18 octombrie 2022
LUCRARI ORIGINALE | Ediţia 3 6 / 2022

Cartoful alb – o cauză rară de anafilaxie la copii

Anca-Daniela Cotuna-Coste, Laura Haidar, Carmen Panaitescu

În literatura de specialitate au fost descrise sporadic reacţii alergice atât la cartoful crud, cât şi la cartoful gătit(1). Se estimează că 5% din...

18 octombrie 2022
REFERATE GENERALE | Ediţia 4 2 / 2018

Alergia la legume – o provocare pentru medicul alergolog

Corina Bocșan, Adriana Muntean

Alergia la legume este o formă frecvent întâlnită de alergie alimentară la copii, însă apare tot mai frecvent şi în populaţia adultă. Prevalenţa al...

24 decembrie 2018