Dintre toate disciplinele mai noi, apărută în cadrul fitoterapiei clasice, gemoterapia este cea mai folositoare în perioada primăverii.

Gemoderivatele sunt produse obţinute din ţesuturi tinere ale plantelor (muguri, vlăstari, boboci, rădăcini tinere sau sevă) macerate în soluţie hidro-glicero-alcoolică printr-un procedeu standardizat şi testat de peste 75 de ani.

Primăvara este perioada în care corpul uman are nevoie de produse cât mai dinamice, cât mai energizante şi, mai ales, cât mai drenoare, pentru stagnarea interioară. Perioada de luni întregi de frig ne-a determinat să petrecem timp îndelungat în interioare, să consumăm mai multe alimente greoaie pentru ficat şi rinichi şi să mişcăm mai puţin limfa. Chiar şi pentru cei fericiţi, care au putut practica sporturi de iarnă (schi, snowboarding, patinaj sau chiar sanie), efortul fizic intens realizat în mediu rece a dus la creşterea poftei de mâncare, la consumul de alimente bogate în grăsimi şi proteine animale şi la încărcarea exagerată a ficatului, a pancreasului, a splinei şi a rinichilor.

Avem nevoie cu toţii, în mod real, de o detoxifiere intensivă în primăvară. Nu este plasat întâmplător postul ortodox dinaintea Paştelui în lunile martie-aprilie. Pentru că exact acum aportul alimentar (mai ales de alimente animale) trebuie redus şi eliminările (drenajul limfatic) trebuie intensificate.

Gemoterapia ne poate ajuta foarte mult primăvara. Produsul pe care îl propun întotdeauna la ieşirea din iarnă şi începutul primăverii este Extractul din Sevă de Mesteacăn (Betula linfa D1) de la Plantextrakt Cluj, 25 de picături în apă, de 2 ori pe zi, 5-6 zile pe săptămână, 1-2 sau 3 luni. Pentru fiecare persoană este o altă intensitate a procesului, în funcţie de nevoile specifice ale corpului.

Seva de mesteacăn curăţă rinichii, articulaţiile, drenează limfa şi înmoaie mucusul în întregul corp (pot apărea eliminări de tip secreţii nazale, oculare, mucus din gât sau transpiraţie abundentă).

După 1-2 luni cu Extract din Sevă de Mesteacăn, propun continuarea în diferite variante.

Pentru cei care necesită o curăţenie mai profundă şi temeinică a rinichilor, pentru îndepărtarea nisipului urinar şi deblocarea filtrului înfundat al acestor organe delicate, propun o combinaţie de extracte:

Extract din Frasin (Fraxinus excelsior D1), 25 de picături în apă, dimineaţa, şi Extract din Afin (Vaccinium myrtillus D1), 25 de picături în apă, seara, zilnic, 30-40 de zile (sau 2 luni).

Această combinaţie ajută nu doar rinichii şi căile urinare, ci şi la eliminarea acidului uric (dacă este în exces) şi la curăţarea ficatului şi a vederii.

Combinaţia este una dintre cele mai bune oferite pentru îmbunătăţirea miopiei, dar şi a cataractei, pentru că drenajul la nivelul sistemului limfatic al capului (şi ochilor), în special, devine evident pentru oricine urmează măcar o lună tratamentul propus.

Pentru cei care necesită o eliberare a tractului intestinal de placă mucoidă şi de resturi alimentare stagnante, dar şi o deparazitare uşoară, precum şi o curăţare de Candida excesivă sau alţi oportunişti care profită de reziduurile acide stagnante intestine, propun Extractul din muguri de Nuc (Juglans regia D1), 25 de picături în apă, de 2 ori pe zi – zilnic, 5-6 zile pe săptămână, 1-2 luni (în paralel cu o dietă în care se va reduce zahărul alb şi făina albă de grâu, pentru eficientizare).

Pentru cei care necesită o susţinere mai ales a ficatului şi a veziculei biliare, dar şi a întregii digestii (care este încetinită sau dificilă) propun combinaţia:

Extract din Rozmarin (Rosmarinus officinalis D1), 10 picături în apă, dimineaţa, şi Extractul din Ienupăr (Juniperus officinalis D1), 25 de picături în apă, seara, zilnic, 5 zile pe săptămână, 1-2 luni. Doza de rozmarin este mai mică decât cea de ienupăr, pentru că este un produs tonic, care susţine suprarenalele şi poate induce o stare de agitaţie, la fel precum cafeaua (cu care nu se recomandă să fie combinat).

Aşadar, avem diferite scheme de detoxifiere de primăvară, folosind produsele gemoderivate. Adaptăm fiecare schemă situaţiei specifice a corpurilor care necesită susţinute. Să nu uităm că există zeci de alte produse de detoxifiere şi drenaj limfatic din ţesuturile tinere ale plantelor. Plus combinaţii foarte eficiente, din gama Poly-gemma (Plantextrakt Cluj), care pot fi utilizate cu uşurinţă în diferite situaţii.

Recomandăm pentru primăvară Poly-gemma imunitate şi vitalitate, dar şi Poly-gemma articulaţii, alături de Poly-gemma rinichi şi Poly-gemma căi urinare, pentru că aceste formule facile sunt extrem de utile în curăţările sezoniere atât de necesare pentru corpurile noastre.

Produsele gemoderivate sunt uşor de administrat şi foarte bine tolerate la toate categoriile de vârstă. Pot fi administrate atât sugarilor, cât şi vârstnicilor, atât femeilor însărcinate, cât şi în paralel cu orice alte tratamente chimice pe care o persoană le are de luat.

Produse din ţesuturi tinere de plante, gemoderivatele sunt printre cele mai versatile şi utile instrumente de menţinere a stării de bine şi sănătate a corpului. Se recomandă a fi folosite în prevenţia apariţiei problemelor de sănătate definite prin simptome şi diagnostice, în baza cunoaşterii slăbiciunilor şi predispoziţiilor individuale ale fiecărei persoane.

Prevenţia bolilor se face eficient şi simplu cu ajutorul gemoterapiei, mai ales primăvara, când întreaga natură face în mod spontan curăţenia şi eliminările ţesuturilor vechi şi uscate din iarnă. Multă sănătate tuturor şi o primăvară frumoasă!