Calitatea dinţilor depinde de starea unor organe importante din corp: ficatul şi rinichii.

Cu cât ficatul este într-o stare de funcţionare mai bună, cu atât gingiile sunt mai puternice, inervaţia şi vascularizaţia dinţilor este mai bună şi atunci aspectul lor general este sănătos.

Cu cât rinichii sunt într-o stare mai bună de funcţionare şi filtrează optim acizii rezultaţi în urma metabolismului şi arderilor zilnice, cu atât dinţii arată mai bine structural.

Dentiţia depinde într-o mare proporţie de genetica moştenită de la ambii părinţi şi de starea mamei în timpul sarcinii, precum şi de alimentaţia copilului din primele luni şi de confortul său emoţional.

Ştim că emoţia principală care se digeră la nivelul ficatului este furia, cu toate variantele sale (nemulţumirea, iritarea, nervozitatea, neliniştea), iar emoţia predominantă la nivelul rinichilor este nesiguranţa şi frica de abandon (separare). De aceea, starea emoţională a copilului în primele luni de viaţă depinde de conexiunea pe care o face cu mama şi de echilibrul trăirilor acesteia (cu cât mai intense sunt fricile şi grijile acesteia, cu atât mai afectată poate fi dentiţia copilului).

La orice vârstă biologică (chiar şi în perioada de sugar, dar mai ales odată cu apariţia dentiţiei, după 6 luni), gemoterapia poate fi utilizată pentru echilibrarea acidozei limfatice din corp, susţinerea organelor-cheie (ficatul şi rinichii) şi armonizarea stărilor emoţionale intense.

Tratamentul cu ţesuturi tinere din plante (gemoterapia) este cu atât mai eficient, cu cât este început mai devreme. Gemoderivatele sunt preparate simple şi facil de administrat la orice vârstă. Eficienţa lor a fost dovedită în studii clinice şi continuă să fie verificată în practică de zeci de terapeuţi şi de pacienţii lor.

În perioada apariţiei dentiţiei la copiii mici, putem să ajutăm corpul copiilor cu produse gemoderivate precum extractul din muguri de Mesteacăn argintiu (Betula verrucosa D1) 1-3 picături în apă, de 2 ori pe zi, asociat eventual cu extractul din Coacăz negru (Ribes nigrum MG), 1-3 picături de două ori pe zi, 3-4 săptămâni.

Mesteacănul argintiu este un mare echilibrator al mineralelor în corp, un drenor limfatic important şi susţinător al rinichilor, iar Coacăzul negru este un antiinflamator şi susţinător de suprarenale puternic (fiind considerat un „cortizon” natural).

La copii mai mari, la care apar probleme de dentiţie cum ar fi pigmentare nedorită, carii precoce sau sensibilitate gingivală (cu sau fără sângerare la periaj), gemoterapia poate interveni prin următoarea schemă de susţinere:  extract din muguri de Brad (Abies pectinata D1), 5-10 picături dimineaţa, şi extract mlădiţe de Măceş (Rosa canina D1), 5-10 picături seara, zilnic, 30-40 de zile, sau chiar mai mult timp (2-3 luni de tratament), în paralel cu alte produse fitoterapice utile.

Aş recomanda cel mai adesea asocierea unei tincturi de Păpădie (Taraxacum officinalis TM), 10-15 picături în apă, de 2 ori pe zi – 30-40 de zile, care susţine ficatul, fierea şi îmbunătăţeşte digestia (ameliorând în mod evident starea gingiilor), sau a unei tincturi de Pătlagină (Plantago officinalis), 10-15 picături în apă, de 2 ori pe zi, 30-40 de zile (un mare şi important alcalinizator al zonei bucale).

În cazul în care copiii poartă aparat dentar sau dezvoltă alte sensibilităţi la nivel de gingie (ori afte), recomand spray-ul Dentosept mini® (Plantextrakt), care susţine şi ajută efectul gemoderivatelor, prin acţiunea antiinflamatorie, alcalinizantă şi calmantă.

La adulţi, problemele dentare sunt mult mai numeroase (pentru că şi starea ficatului şi a rinichilor începe să fie mai problematică).

Ca remedii pentru susţinerea echilibrului mineral şi a gingiei, recomandăm extractele din Sequoia gigantea D1 şi Ienupăr (Juniperus communis D1), câte 20-25 de picături din fiecare, în puţină apă, de 2 ori pe zi – zilnic, 5 zile pe săptămână, 2-3 luni sau mai mult (în funcţie de nevoie). Ienupărul este un susţinător hepatic şi renal de primă mână, în timp ce sequoia stimulează funcţionarea optimă a suprarenalelor.

Dacă gingiile sunt în mod special prinse în dezechilibrele din cavitatea bucală, un alt remediu se poate asocia celor două, Lemnul câinesc (Ligustrum vulgaris D1), 25 de picături în apă, de 1-2 ori pe zi – 30-40 de zile. Are o acţiune antifungică importantă, este un alcalinizant şi un antiacid, plus un bun cicatrizant al mucoaselor.

Un produs Plantextrakt util de asociat gemoterapicelor este Dentosept maxi®, foarte util pentru obţinerea de confort local (la nivelul cavităţii bucale).

Gemoderivatele pot fi asociate la adulţi şi cu produse fitoterapice (precum tincturile de Urzică, Brusture, Coada-calului sau de Sunătoare), care ajută în mod semnificativ la echilibrarea mineralelor şi protecţia sistemului nervos la nivelul zonei capului.

Şi, desigur, toate produsele naturale pot fi asociate fără nicio problemă cu orice fel de tratament clasic alopat. Complementaritatea este benefică; nici măcar tratamentul cu antibiotice nu contraindică folosirea produselor gemoderivate.

Au fost dovedite, în ultimii ani, versatilitatea şi plasticitatea folosirii produselor gemoderivate, care au indicaţii şi posibilităţi de folosire în foarte multe circumstanţe de patologie locală sau generală. Stomatologia preventivă ar putea beneficia mult prin folosirea produselor naturale testate de profesioniştii naturişti în ultimele decenii.

Vă recomand şi cartea Dentiţie sănătoasă (de pe www.centrulnatura.ro/e-shop) pentru toţi cei care simt nevoia să afle mai multe despre modul în care putem să ne susţinem în mod natural dinţii, să fie cât mai sănătoşi.