Vremea rece vine cu o serie de reacţii de adaptare ale corpului şi cu apariţia virozelor şi răcelilor. Cel mai mult deranjează simptomele bine cunoscute, de nas înfundat, cu sau fără secreţii, de uscăciune a gâtului cu sau fără tuse ori mucus, sau starea generală de oboseală, cu lipsă de chef şi somnolenţă.

Pentru toate aceste simptome există numeroase variante de medicamente simptomatice, atât în zona medicinei alopate, cât şi printre tratamentele naturale.

Gemoterapia este destul de generoasă în această privinţă. Sunt multe preparate care susţin corpul pe perioada toamnei, atât pentru prevenţia apariţiei simptomelor neplăcute de răceală sau viroză, cât şi pentru tratarea acestora, odată apărute.

Pentru prevenţia apariţiei problemelor de sănătate, gemoterapia oferă o serie de preparate din muguri de fructe de pădure şi o serie de produse complexe, combinaţie de gemoterapie cu fitoterapie.

Extractul din muguri de Coacăz negru MG sau D1 este cel mai bine cunoscut, ştiută fiind acţiunea sa antiinflamatorie, antialergică şi de susţinere a suprarenalelor.

Alături de acesta avem şi extractele din Cătină (Hippophae rhamnoides D1) şi de Cătină roşie (Tamarix gallica D1), dar şi extractele din Porumbar D1 (Prunus spinosa), Scoruş (Sorbus domestica D1), Măceş (Rosa canina D1) sau Afin D1 (Vaccinium myrtillus). Toate acestea pot fi utilizate pentru prevenirea apariţiei simptomelor de răceală, dar şi pentru tratamentul lor, mai ales la debut. Au în principal acţiune de drenaj limfatic pentru zona capului, dar şi de fluidificare şi eliminare mai rapidă a mucusului, când acesta apare.

O schemă obişnuită pentru prevenirea apariţiei problemelor respiratorii din zona capului este:

Extract din muguri de Coacăz negru MG, 25 de picături în apă, dimineaţa, zilnic, 5 zile pe săptămână, 2-3 luni şi

Extract din Scoruş D1, 25 de picături în apă, seara, zilnic, 5 zile pe săptămână, 2-3 luni (septembrie – ­noiembrie).

În caz de secreţii nazale, cu sau fără tuse, se vor face combinaţii de Coacăz negru MG, Scoruş şi Măceş, din fiecare câte 25 de picături în apă, de 3 ori pe zi – zilnic, câteva zile (ultima doză nu mai târziu de ora 19.00).

Uneori, administrarea cea mai eficientă poate fi de 50 de picături din fiecare, în 500 ml de apă, şi se va bea câte o gură, de-a lungul întregii zile, până se termină apa respectivă. Uneori, acest mod de administrare îl mai numesc „perfuzia de gemoterapice”, şi poate să funcţioneze mai bine la unele persoane, decât cele trei‑patru administrări de-a lungul zilei.

Fiecare organism are o reactivitate individuală şi fiecare persoană are o anumită sensibilitate la produsele folosite. Testarea personală este indispensabilă când se folosesc produse naturale şi experienţa în mânuirea gemoderivatelor se capătă doar prin utilizarea lor în practică.

În afara acestor produse unitare, în gemoterapie avem posibilitatea de a folosi:

Imunogrip simplu sau Imunogrip forte, pentru a susţine rezistenţa corpului atunci când există un context de viroze în jur – 2,5 ml în apă, de 2-3 ori pe zi – zilnic, 2-3 săptămâni la rând, sau 5 zile pe săptămână, 2-3 luni la rând.

Imunorezistan (pentru adulţi sau juniori) reprezintă varianta de combinaţii gemo şi fito prin care putem susţine corpul odată apărute primele semne de răceală. În acelaşi dozaj ca la Imunogrip.

Nasirus sinus capsule sau sirop (pentru copii) este un produs mai nou, care susţine cu succes ameliorarea simptomelor de nas înfundat şi secreţii abundente nazale.

Polygemma 17 (imunitate) Plantextrakt este unul dintre cele mai bune produse pentru întărire imunitară şi prevenţia problemelor cauzate de răceli şi viroze ale toamnei. 25 de picături în apă, o dată sau de două ori pe zi, 5 zile pe săptămână, timp de 3-4 luni, asigură o foarte bună susţinere a corpului fizic şi energetic.

Polygemma 22 (Imunitate şi vitalitate) este indicat la adulţi şi la studenţii cu o activitate intensă, care au nevoie atât de susţinere imunitară, cât şi fizică. Rezultate bune se obţin cu administrarea acestui produs chiar şi o singură dată pe zi, dimineaţa, 25 de picături, timp de 5 zile pe săptămână, 3-4 luni.

Există şi multe alte produse din gama Polygemma care pot fi folosite cu succes în tratamentul simptomelor apărute în viroze şi răceli: Polygemma cavitate bucală/gât, Polygemma sinusuri, Polygemma tuse şi multe altele.

Aşa cum descoperim din simpla enumerare a produselor gemoterapice de mai sus, pentru perioada toamnei avem o mulţime de alternative pentru susţinerea corpului şi a imunităţii. Mugurii din plante, cu acţiunea lor puternică, reprezintă aliaţi de nădejde în echilibrarea stării interioare a corpului şi menţinerea homeostaziei, chiar şi în perioadele de schimbări exterioare intensive şi oarecum haotice. Toamna este un anotimp provocator, dar poate fi şi foarte frumoasă şi echilibrată, dacă noi ne menţinem.