GEMOTERAPIE

Intervenţie eficientă prin gemoterapie în patologia acută de căi respiratorii

Simona Nițu

11 Decembrie 2017

Una dintre cele mai frecvente infecții ale căilor respiratorii superioare la adulți este sinuzita, acută, subacută sau cronică, la copii manifestându-se sub forma rinoadenoiditelor. Pacientul cu suferință sinuzală prezintă: febră și stare generală proastă, dureri la nivelul frunții sau în regiunea facială (în funcție de sinusul afectat), obstrucție nazală care îngreunează respirația, secreții purulente sau albicioase, abundente.

Alte simptome specifice sinuzitei sunt: senzația de plenitudine a feței, senzația de cap greu, dureri la aplecarea capului, scăderea capacității de concentrare, tulburări de somn din cauza respirației dificile, însoțite de oboseală și iritabilitate.

La copii, cea mai frecventă patologie la nivel respirator superior este rinoadenoidita, manifestată ca obstrucție nazală, cu sau fără secreții, și somn cu gurița deschisă. Diagnosticul de certitudine este stabilit de medicul ORL-ist.

Conform standardelor medicale actuale, sinuzita se tratează cu antibiotice. Totodată, antibioticul (administrat 10-14 zile) trebuie asociat cu medicamente antiinflamatoare și descongestionante nazale (acestea nu se folosesc mai mult de zece zile, pentru că pot da dependență). În cazurile complicate, care nu cedează la tratamentul obișnuit, medicul ORL-ist poate recomanda chiar puncția pentru drenaj, metodă folosită foarte frecvent în România.

În tratamentul gemoterapic se asociază de obicei mai multe extracte gemoterapice pentru obținerea efectelor scontate. Există și posibilitatea asocierii acestora într-un singur produs, cum este cazul preparatului Polygemma 4 – Sinusuri, care s-a dovedit deosebit de eficient în această patologie.

Compoziția preparatului Polygemma 4 – Sinusuri

Conține gemoterapice din muguri de coacăz negru – Ribes nigrum, din muguri de mesteacăn pufos – Betula pubescens, muguri de arin negru – Alnus glutinosa și muguri de carpen – Carpinus betulus.

Mugurii de coacăz negru, fabricați ca extract hidro-glicero-alcoolic (forma farmaceutică de macerat glicerinic), au demonstrat experimental că activează și stimulează 11-oxi-steroizii, determinând creșterea nivelului corticosteroizilor, cu rol în răspunsul endogen în procesele inflamatorii, iar prin acțiunea inhibitorie asupra catenelor enzimatice care produc prostanoizi, influențează în mod direct acest proces. În gemoterapie, împreună cu gemoterapicele de arin și mesteacăn, se administrează în faza inflamatorie primară, indiferent de etiologia ei: mecanică, chimică sau infecțioasă.

Mugurii de mesteacăn pufos și-au dovedit eficacitatea asupra activității granulopoietice prin testul Halpern. Experimentul a fost efectuat pe loturi de șoareci albi, dintre care unul (grupul-martor) nu a primit niciun tratament și ceilalți (grupul tratat) au fost injectați subcutanat cu acest macerat glicerinic timp de 10 zile, după ce în prealabil fuseseră injectați cu micele de carbon coloidal. Grupul tratat cu muguri de mesteacăn pufos a prezentat o creștere evidentă de eliminare a coloidului, prin creșterea activității reticulo-histiocitare numită „indice fagocitar“, demonstrându-se astfel că o substanță biologic activă are puterea de a „drena“ organele infiltrate cu diverse substanțe, prin intermediul stimulării histiocitare și fagocitare.

 

Mugurii de carpen conțin: amine biologice, aminoacizi, substanțe antioxidante, crom, fier, magneziu, siliciu, sodiu, vitamine și polifenoli. Acidul cafeic și derivații săi au proprietăți antiinflamatorii datorate capacității lor de inhibare a ciclooxigenazelor 1 și 2 (mecanisme de acțiune tipice AINS) și altor enzime-cheie implicate în procesul inflamator. Proprietățile antioxidante și antiinflamatorii benefice ale gemoterapicului sunt datorate acțiunii cumulate a compușilor, alături de cei menționați, un rol benefic fiind datorat și flavonoidelor.

Mugurii de arin negru reprezintă remediul gemoterapic al oricărui sindrom inflamator în fază supurativă acută, rinite, rinosinuzite, sinuzite, otite etc. Dr. Pol Henry, „părintele gemoterapiei“, cel care a realizat primele experimente paraclinice și clinice, sugerează că acest remediu gemoterapic poate fi prescris în asociere cu tratamentul antibiotic, reducând timpul de administrare a acestuia în tratamentul sinuzitei, întrucât este un remediu pentru faza exsudativă a inflamației și poate grăbi vindecarea.

Concluzii

Sinuzitele și rinoadenoiditele reprezintă o patologie din ce în ce mai frecventă, fie din cauze infecțioase, fie din cauza poluanților fizici, chimici, fie din cauza factorilor alergeni. Obstrucția nazală, de la simplă până la severă, poate fi însoțită de multe simptome asociate: secreții nazale sau senzație de uscăciune a mucoaselor, stare de disconfort, iritabilitate, cefalee persistentă, tulburări de somn.

Polygemma 4 – Sinusuri este un produs complex care, prin asocierea a patru extracte gemoterapice, s-a dovedit a avea o acțiune puternică, eficientă și de durată, în această patologie. Acțiunea se adresează atât componentei inflamatorii (mugurii de mesteacăn, carpen și arin negru), cât și celei alergice din această patologie (mugurii de coacăz negru).

Este de remarcat modul în care acționează acest produs, deoarece urmează legea direcției de vindecare corectă, din interior spre exterior, ajutând la eliminarea secrețiilor, și nu la supresia lor, așa cum se întâmplă în cazul DNF (dezinfectantelor nazofaringiene).

Acțiunea preparatului Polygemma 4 – Sinusuri se manifestă rapid, din prima sau a doua zi de administrare, iar efectul este de durată. Se poate administra și în asociere cu tratamentul antibiotic, atunci când se consideră necesară introducerea în schema de tratament a unui antibiotic.

Contrar teoriilor conform cărora terapiile naturale au nevoie de un interval de timp mai lung pentru instalarea efectelor, Polygemma 4 – Sinusuri demonstrează că în acest caz efectul apare imediat și este de calitate.

Bibliografie


  1. Harrison., Principiile medicinei interne, Infecțiile aparatului respirator. Sinuzita, Ed. Teora, 2004.
  2. Pitera F., Compendiu de Gemoterapie clinică, Editura Fundația Creștină de Homeopatie SIMILE Constanța, România, 2004.
  3. Pitera F., Acta Gemotherapeutica vol 3. - Mugurii de carpen: proprietăți terapeutice unice ale unui arbore medicinal – Cluj-Napoca, 2014.
Articole din ediția curentă

„Profesorul trebuie să fie cel care dărâmă zidul dintre două generaţii“

Cu umorul, sinceritatea și profesionalismul caracteristice, prof. dr. farm. Simona Negreș se apropie de un sfert de secol petrecut în mediul universitar. În 1994, la îndemnul regretatei prof. dr. Aurelia Nicoleta Cristea, devenea preparator universitar în cadrul Facultăţii de Farmacie din București, disciplin...
SUPLIMENT - Hormonii sexuali şi sănătatea femeii

Consilierea farmaceutică privind contracepţia şi menopauza

Cristian Daniel Marineci, Emil Ștefănescu, Oana-Cristina Şeremet
Contracepția este utilizată pentru a preveni sarcina neintenționată și pentru a controla momentul apariției sarcinii. ...
SUPLIMENT - Hormonii sexuali şi sănătatea femeii

Abordarea complexă a simptomelor menopauzei

Alexandra Tănase, Cristina Elena Zbârcea, Cristian Daniel Marineci, Maria Suciu, Cornel Chiriţă, Simona Negreş
Menopauza şi simptomele care o însoţesc reprezintă o continuă provocare pentru o terapie cât mai specifică şi care să prezinte un raport bun beneficiu-risc. Terapia de substituţie hormonală rămâne prima opţiune de tratam...
Articole din edițiile anterioare

GEMOTERAPIE

Despre tendinţa la obezitate a copiilor

Elisabeta Milanovici
Copilăria este o etapă a vieții căreia trebuie să i se acorde o atenție specială, iar obezitatea infantilă reprezintă o problemă de sănătate cu care atât medicii, cât și aparținătorii copilului se confruntă din ce în ce mai des în ultimii ani. ...
GEMOTERAPIE

Un caz simplu pentru homeopatie

Simona Nițu
Arborele de China – Cinchona succirubra – este o plantă originară din America de Sud, din Anzii peruvieni. Proprietăţile curative ale scoarţei erau cunoscute indigenilor, dar folosirea pe scară largă a fost determinată de cuceritorii spanioli, care au beneficiat de efectele ei (utilizată ca antitermic în trat...
GEMOTERAPIE

2018 – an dublu aniversar pentru Asociaţia Română de Gemoterapie şi Homeopatie

Simona Nițu
Asociaţia Română de Homeopatie şi Gemoterapie (ARGH) se reuneşte la a IX-a Conferinţă Naţională de Gemoterapie din acest an, celebrând 100 de ani de la naşterea „părintelui“ gemoterapiei, dr. Pol Henry....