Paratiroidele sunt două perechi de glande mici şi ascunse în spatele tiroidei.

Sunt ca nişte boabe de mazăre, pierdute în structura tiroidei, care domină ca dimensiune majoritatea glandelor endocrine. Dar, ca în povestea cu David şi Goliat, cel mai mic şi mai isteţ reuşeşte să-l doboare pe cel puternic, dacă îi cunoaşte punctul slab.

Una dintre principalele dificultăţi ale glandei tiroide este reglarea metabolismelor, mai ales echilibrul mineralelor în corp. Aici sunt implicate şi paratiroidele.

Dacă ne uităm şi la alimentaţia oamenilor moderni, în care predomină grăsimile şi proteinele, nu este dificil să înţelegem că tulburările metabolismului calciului şi magneziului ocupă un loc semnificativ.

Însă nu doar alimentaţia produce acidoză în corp, ci şi poluarea mediului înconjurător, emoţiile deosebit de intense, stimularea continuă şi ritmul alert, uneori haotic al vieţii.

Când corpul este scăldat în acizi şi forţat să se protejeze, recurge la toate posibilităţile disponibile pentru a neutraliza toxicitatea acidă. Printre altele, foloseşte calciul disponibil în oase şi fanere pentru acest scop. De aceea, foloseşte intensiv glandele care se ocupă de echilibrul mineralelor, cum sunt tiroida, paratiroidele şi suprarenalele, pe care le munceşte până la suprasolicitare. În acest fel, paratiroidele slăbesc şi încep să aibă dificultăţi de funcţionare.

Cu ce se ocupă aceste glande mici dar, evident, importante pentru starea de bine a corpului?

Au roluri importante în organism, în reglarea metabolismului calciului şi menţinerea fermităţii ţesuturilor. Datorită paratiroidelor, pielea şi restul ţesuturilor îşi menţin tonusul, sunt ferme, elastice, iar persoana are un aspect tineresc şi sănătos. Odată ce acest tonus se pierde, ţesuturile slăbesc, pielea începe să atârne, apar riduri, apar hernieri diferite (ombilicale, inghinale, dar şi hernieri discale, la nivelul discurilor vertebrale sau hernii hiatale, la stomac), prolapsuri (la nivel vaginal, rectal, vezical) sau tulburări ale poziţiei organelor (rinichi căzuţi, inimă torsionată etc.). Pereţii vaselor de sânge, dacă îşi pierd tonusul, se pot dilata şi capătă aspect şerpuitor (varice, hemoroizi, varice esofagiene, cuperoză etc.) sau se pot sparge cu uşurinţă (vânătăi, aspect pătat al pielii). Ţesuturile cu tonus pierdut îmbătrânesc mai repede şi se ofilesc la propriu.

Când paratiroidele nu-şi mai îndeplinesc treaba eficient, pentru că sunt obosite şi suprasolicitate, bătrâneţea se instalează rapid în organism şi se observă evident degradarea corpului fizic.

Putem să susţinem aceste glande mici dar importante cu remedii naturale?

Desigur, gemoterapia are câteva soluţii şi pentru echilibrarea acidozei şi asistarea paratiroidelor în eforturile de echilibrare a circuitelor calciului în corp.

Cea mai recomandată este combinaţia dintre Extractele de Brad D1 şi cel de Măceş D1, 20-25 pic. din fiecare, în apă, de două ori pe zi, 5 zile pe săptămână, în cure de 3-4 luni pe an, pentru cei care au tendinţa de dezechilibrare a metabolismului calciului.

În perioadele de suprasolicitare şi oboseală, se recomandă susţinere suplimentară cu extracte care stimulează şi funcţia suprarenalelor, nu doar paratiroidele:

  • Extract de Coacăz negru MG sau D1, 20-25 pic. în apă, dimineaţa, zilnic, 2-3 luni.

  • Extract de Stejar D1, 25-30 pic. în apă, dimineaţa, zilnic, 2-3 luni.

  • Extract de Porumbar D1, 25-30 pic. în apă, dimineaţa, zilnic, 2-3 luni.

Dintre extractele care acţionează în mod deosebit în zona gâtului, cu acţiune de drenaj limfatic şi curăţare preponderentă a stagnărilor din această zonă, amintim:

Extractul din Scorus D1 şi Extractul din Caprifoi D1, din ambele 20-25 pic. în apă, de două ori pe zi, 2-3 luni.

Combinaţia Scoruş şi Caprifoi funcţionează în mod special vara, în perioadele calde, în care drenajul limfatic se face mult mai uşor decât iarna, spre deosebire de combinaţia Brad D1 şi Măceş D1, care reprezintă combinaţia favorită în perioadele reci, ale toamnei şi iernii.

În afară de remediile gemoderivate există un produs homeopatic denumit sarcod, pentru că este produs din ţesutul glandei respective.

Pentru paratiroide există produsul numit Parathyroidae 7 sau 9CH, din care se recomandă 3-5 granule o dată sau de două ori pe zi, zilnic, 2-3 luni, pentru stimularea şi echilibrarea activităţii glandelor.

Acesta se poate administra singur, sau alături de un alt remediu homeopatic, denumit Apatit 7 sau 9CH (care este un fluorofosfat de calciu), de 1-2 ori pe zi, zilnic, 2-3 luni.

Combinaţia Apatit cu Parathyroidae reprezintă cheia în tratamentul herniilor şi prolapsurilor, dar şi al slăbiciunilor de ţesuturi în cazul rinichilor căzuţi sau pentru problemele perineale.

Schemele pentru paratiroide nu sunt mari sau spectaculoase, dar sunt destul de eficiente, mai ales când sunt administrate pe perioade lungi. Personal, am observat rezultate bune în hernii sau prolapsuri la tratamente de 9 luni până la un an, zilnic, 5 zile pe saptamână (cu pauze în weekend), alături de o dietă alimentară cât mai echilibrată, cu fructe şi legume bogate în minerale şi enzime vii.

Medicina naturală are remedii eficiente, folosite de mult timp şi cu succes, pentru orice tip posibil de dezechilibru existent în corp. Blândeţea acţiunii sale şi naturaleţea procesului de echilibrare le recomandă a fi folosite înainte de medicamentele chimice, mai ales în scopuri preventive şi de echilibrare.