În viaţa noastră personală şi profesională sunt schimbări destul de mari faţă de ceea ce era anul trecut pe vremea aceasta. Situaţia actuală are caracteristici complet diferite, iar cele mai multe dintre ele au conotaţii grave.

Întorcând moneda pe partea cealaltă, putem încerca să vedem care sunt lucrurile bune generate de ceea ce avem acum ca prezent.

Ceea ce am văzut – şi la nivel local, şi la nivel mondial – a fost o explozie de căutări ale unor soluţii pentru prevenirea îmbolnăvirii, pentru tratarea bolii şi pentru micşorarea frecvenţei de transmitere. Am asistat la crearea de comunităţi profesionale care au mers mână în mână şi umăr la umăr cu ideea de a găsi soluţii: medicamente, dezinfectante, vaccinuri.

Am văzut încercările de adaptare rapidă la învăţarea/predarea prin mediul digital în educaţie, de la şcoala primară până la nivel universitar. Au fost lansate platforme şi dezvoltate multe aplicaţii online ca instrumente utile pentru compensarea imposibilităţii de a avea contact direct, faţă în faţă.

Am văzut manifestarea grijii şi a prieteniei în atât de multe feluri pentru părinţi şi bunici, pentru prieteni şi colegi, pentru cei cu suferinţe, încât nu le putem uita.

Suntem împreună acum în moduri pe care le vedeam doar în filme ştiinţifico‑fantastice, fără a se pierde esenţa umană a bunătăţii, frumuseţii şi generozităţii.