Definiţie şi clasificare

Dismenoreea reprezintă durerea de la nivelul abdomenului inferior (hipogastru), de dinaintea sau din timpul menstruaţiei. Durerea poate fi şi în zona lombară sau să iradieze din abdomen în zona lombară sau în coapse. Apare cu câteva ore înaintea menstrei sau odată cu apariţia menstrei, sub forma unor dureri constante sau violente, crampoide, care pot dura 24-48 de ore.

Dismenoreea primară – apare la tinerele fete odată cu apariţia primelor menstre, nu are o cauză organică, este o anomalie de contracţie uterină printr-un exces de prostaglandine (substanţe care intervin în contracţia uterului) şi dispare de obicei spontan după prima naştere. Afectează 50% dintre femeile cu vârsta între 15 şi 25 de ani şi constituie principala cauză a absenţelor şcolare în rândul adolescentelor. Durerea poate fi mai uşoară sau mai puternică atunci când se poate asocia cu fenomene generale: paloarea feţei, transpiraţii reci, ameţeli, cefalee, greaţă, vomă, leşin.

Dismenoreea secundară implică existenţa unei patologii organice: endometrioză, tulburări hormonale, fibrom uterin, obstacol în eliminarea menstrelor – imperforarea himenului, malformaţii uterine, infecţii ale organelor genitale. Toate acestea trebuie investigate şi diagnosticate la timp. Tratamentul lor necesită consult de specialitate şi va fi indicat şi condus de medicul specialist.

Tratamente alternative blânde

În cazul în care nu există nicio anomalie, nicio boală responsabilă de apariţia dismenoreei, adică în cazul dismenoreei primare, se poate recurge la tratamente alternative, blânde, care pot atenua şi chiar înlătura durerile menstruale.

Anumite măsuri de regim de viaţă sunt importante: somn suficient (minimum 8-9 ore), perioade de relaxare şi odihnă, regim alimentar echilibrat, practicarea cu regularitate a unui sport – toate acestea pot diminua intensitatea durerilor menstruale. Local se pot aplica comprese calde, o sticlă cu apă caldă sau unele dureri sunt ameliorate de plimbările în aer liber.

Gemoterapia oferă câteva remedii care şi-au dovedit eficacitatea în tratarea dismenoreei: Rubus idaeus (zmeur), Castanea vesca (castan comestibil), Aesculus hippocastanum (castan sălbatic), Prunus persica (piersic – seminţe), Rosmarinus officinalis (rozmarin), Salix alba (salcie – amenţi), Tilia tomentosa (tei), Viburnum lantana (călin).

Extractul gemoterapic din mlădiţe de zmeur – Rubus idaeus – este cunoscut ca având acţiune predilectă asupra axului hipotalamo-hipofizo-ovarian şi a aparatului genital feminin. Corectează dezechilibrele hormonale apărute la orice vârstă, echilibrează sistemul neurovegetativ, este antispastic uterin, fiind remediul tulburărilor hormonale feminine ale pubertăţii şi menopauzei. De aceea se va administra în toate situaţiile de dismenoree, în special asociate unor tulburări ale ciclului menstrual, fie singur, fie în asociere cu alte gemoterapice cu acţiune complementară.

Se prescrie Rubus idaeus MG=D1 50 de picături (sau 2 ml/zi), în administrare unică, dacă se asociază cu alte gemoterapice, sau de 2-3 ori pe zi, dacă se administrează singur. Durata administrării este pentru o perioadă de minimum 3 luni, cu repetare după o pauză de 1-2 luni. Toate gemoterapicele se diluează în puţină apă şi se iau în înghiţituri mici, la distanţă de minimum 30 de minute de mese.

Acest preparat se găseşte şi sub forma concentrată – Rubus idaeus MG –, doza fiind de 6 picături pentru o administrare. Gemoterapicul de zmeur intră şi în compoziţia preparatului complex Polygemma 20 – Premenstrual, cu recomandare în sindromul premenstrual.

Extractul din muguri de castan comestibilCastanea vescaeste cunoscut în special pentru acţiunea sa la nivelul vaselor limfatice ale membrelor inferioare şi asupra insuficienţei venoase, fiind prescris frecvent în gemoterapie pentru a reduce congestia venoasă de la nivelul membrelor inferioare şi al zonei pelviene. Dr. Fernando Piterà, autor a mai multor studii de gemoterapie, a constatat acţiunea eficientă a acestui remediu asupra musculaturii pelviene, astfel încât l-a prescris cu succes pentru ameliorarea crizelor dismenoreice, în asociere cu gemoterapicul de zmeur.

Prescripţia uzuală: Castanea vesca MG=D1 – 50 de picături (2 ml/zi), asociat altor gemopreparate, în special cu Rubus idaeus MG=D1 (sau forma concentrată, MG).

Extractul din muguri de castan sălbaticAesculus hippocastanumeste complementarul extractului din castan comestibil, cu acţiune pe staza şi congestia venoasă a membrelor inferioare şi la nivel pelvian; reduce edemul şi tensiunea premenstruală. Este eficient în orice sindrom de stază venoasă, incluzând staza pelvică din dismenoree.

Ca prescripţie, pentru dismenoree se administrează în asociere cu alte gemoterapice, Aesculus hippocastanum MG=D1 – 50 de picături (2 ml/zi). Şi acest gemoterapic intră în compoziţia preparatului Polygemma 20 – Premenstrual.

Extractul gemoterapic din seminţe de piersicPrunus persicaare acţiune de stimulare a circulaţiei sângelui, reducând astfel staza şi de la nivelul aparatului genital feminin. Se prescrie doar la nevoie (câteva zile, pentru ameliorarea durerilor), câte 50 de picături (2 ml)/zi, asociat altor gemopreparate.

Extractul gemoterapic din mlădiţe de rozmarin – Rosmarinus officinaliseste cunoscut mai mult pentru acţiunea sa asupra ficatului şi căilor biliare, dar are o acţiune importantă şi asupra suprarenalelor şi a gonadelor, atât feminine, cât şi masculine, încetinind senescenţa acestora. Are indicaţii în dismenoree şi dispareunie (dureri la contactul sexual).

Ca prescripţie, se va asocia cu Rubus idaeus MG=D1 şi cu Salix alba amenti MG=D1, din Rosmarinus officinalis MG=D1 câte 50 de picături (2 ml/zi). Există şi forma concentrată, Rosmarinus officinalis MG, doza fiind în acest caz de 6 picături/zi.

Extractul gemoterapic din amenţie de salcieSalix alba amenti are o specificitate asupra axei hipotalamo-hipofizo-suprarenaliano-gonadice, cu proprietăţi estrogenizante, antispastice şi de reglare neurovegetativă. Se utilizează în dismenoree şi în tulburările nervoase care decurg de aici, în dureri pelviene nelegate direct de menstre, în sindromul premenstrual, în caz de nivel scăzut de estrogeni şi sterilitate.

Ca prescripţie: Salix alba amenti MG=D1 câte 50 de picături (2 ml/zi) în administrare unică, dacă se asociază cu alte preparate gemoterapice, sau de 2-3 ori pe zi, dacă se administrează singur.

Extractul din muguri de tei argintiuTilia tomentosaare acţiune asupra sistemului neurovegetativ, anxiolitică, antispastică şi de sedare generală, motiv pentru care este indicat şi în dismenoree.

Prescripţia este: Tilia tomentosa MG=D1 câte 50 de picături (2 ml)/de 2-3 ori pe zi) sau forma concentrată – Tilia tomentosa MG – din care doza este de 6 picături la o administrare.

Extractul gemoterapic din muguri de călin – Viburnum lantanaeste antispasticul de elecţie pentru aparatul respirator, fiind indicat în primul rând în astm, dar acţiunea sa antispastică îl face util şi în dismenoree, dureri ovariene, sau ameninţare de avort. Se prescrie Viburnum lantana MG=D1 câte 50 de picături (2 ml)/zi, în asociere cu alte gemoterapice. Intră şi în compoziţia formulei Polygemma 20 – Premenstrual.

Schemă de tratament gemoterapic în dismenoree

Vă propun următoarea schemă de tratament, pentru a acoperi majoritatea manifestărilor:

Rubus idaeus MG= D1 2 ml (sau MG – 6 picături), dimineaţa

Castanea vesca MG=D1 2 ml, la prânz

Tilia tomentosa MG=D1 2 ml (sau MG – 6 picături), seara.

Se vor administra timp de 2 luni (pe perioada menstrei), iar următoarele 2 luni:

Rubus idaeus MG= D1 2 ml (sau MG – 6 picături), dimineaţa

Prunus persica MG=D1 2 ml, la prânz

Viburnum lantana MG=D1 2 ml, seara.

În cazul sindroamelor hipoestrogenice se administrează şi Salix alba amenti MG=D1, fie ca al patrulea remediu gemoterapic în schemă, fie înlocuind unul dintre remedii. În timpul crizei dismenoreice se administrează mai frecvent călinul şi teiul. Gemoterapicele de zmeur şi salcie se pot administra timp de 2-4 luni, încontinuu, pentru echilibrare hormonală.

Complex gemoterapic din gama Polygemma

Pentru o prescripţie mai facilă, Laboratoarele Plant­extrakt au elaborat o formulă care conţine trei gemoterapice cu tropism asupra aparatului genital feminin, Polygemma nr. 20 – Premenstrual. Acest preparat combină gemoterapicele din mlădiţe de zmeur, muguri de castan sălbatic şi muguri de călin, la care se adaugă şi fosfat de magneziu ca sare Schüssler, cu efect antispastic, de asemenea. Pe lângă efectul asupra durerilor menstruale, reduce şi tensiunea mamară, ameliorează circulaţia venoasă, cu reducerea stazei, echilibrează hormonal organismul feminin şi induce o stare de linişte. Se administrează câte 2 ml de 2-3 ori pe zi, în puţină apă, preferabil înainte de mese cu jumătate de oră.

Farmacistul va găsi în gemoterapie o abordare extrem de eficientă pentru dismenoree, aceasta fiind una dintre problematicile medicale cu care se întâlneşte frecvent în activitatea curentă.