Vezicula biliară este un organ mic, dar esenţial în procesul digestiei grăsimilor şi alimentelor acide. Bila, fluidul verzui amar pe care ficatul îl produce şi bila îl stochează pentru utilizare ulterioară, are funcţia de alcalinizare şi neutralizare a bolului alimentar acid.

Înainte de discuta despre folosirea gemoderivatelor în susţinerea funcţionării eficiente a veziculei biliare, să amintim rapid despre rădăcina problemelor digestive ale prezentului: alimentaţia.

Alimentaţia oamenilor moderni a devenit un amestec ciudat de hrană procesată, substanţe chimice şi combinaţii neaşteptate. Pe măsură ce oamenii locuiesc mai mult în oraşe şi mai puţin în locuri naturale, aproape de pământ şi aproape de sursa de producţie a hranei, devin din ce în ce mai mult dependenţi de magazine şi de distribuitori. Şi la fel de mult sunt influenţaţi de marketing şi de publicitate. Marketingul se bazează mult pe imagine, pe vizual, de aceea foarte mulţi oameni moderni tind să consume mâncare care arată bine sau care provine dintr-un ambalaj aspectuos.

Dacă şi gustul este plăcut, iar alimentul respectiv este uşor de transportat şi de consumat (a se vedea mai ales produsele de patiserie), atunci partea de comoditate şi vizual câştigă teren în faţa naturaleţei şi prospeţimii.

Consecinţa acestui comportament al orăşenilor, al celor implicaţi în meserii care îi solicită intensiv, dar, în special, a copiilor prinşi în sistemul de educaţie, este alegerea pentru consum a alimentelor procesate, combinate, pline de grăsimi, E-uri, conservanţi, stabilizatori şi conţinând proteine, grăsimi şi carbohidraţi la grămadă.

Exemplele tipice sunt  ciocolata, îngheţata, biscuiţii, covrigeii, produsele de patiserie sau hrana de fast-food: pizza, shaorma, burgeri şi sandviciuri.

Toate aceste produse obosesc şi suprasolicită ficatul. Încarcă sistemul digestiv, cu eforturi exagerate de procesare şi digestie, necesitând folosirea unei cantităţi mari de bilă, pe care atât fierea, cât şi ficatul o circulă cât de eficient reuşesc, pentru neutralizarea acidozei şi toxicităţii care se acumulează în tubul digestiv.

Fierea este obosită şi suprasolicitată la majoritatea copiilor, adolescenţilor şi adulţilor tineri. Pentru că organismul face faţă, cât de bine poate, datorită plasticităţii ţesuturilor şi capacităţii uriaşe de regenerare a ficatului, simptomele suferinţelor biliare sau hepato-biliare se resimt doar după vârsta de 35-40 de ani.

Dar senzaţiile de greaţă, de amar în gură, de uscăciune a gurii, de bolboroseli şi gaze intestinale şi, mai ales, constipaţia reprezintă simptome pe care le întâlnim la toate vârstele.

Gemoterapia poate fi de mare ajutor în problemele veziculei biliare, putând fi utilizată la toate vârstele, cu uşurinţă: atât la copii, în tulburările de digestie şi dificultăţile de acceptare mai ales a alimentelor sănătoase, cât şi la tineri sau adulţi.

Extractele pe care le putem folosi cu eficienţă în susţinerea veziculei biliare sunt:

Extractul din muguri de Arţar (Acer campestre D1) – un produs cu acţiune de îmbunătăţire a fluxului biliar, drenaj eficient al căilor biliare, util pentru prevenţia depunerilor de mâl biliar şi a formării de calculi biliari şi colesterolici. În plus, folosirea pe o durată medie (4-6 luni de tratament) a produsului din arţar ajută la menţinerea valorilor normale ale colesterolului şi trigliceridelor.

Un efect suplimentar al produsului este cel antiastenic, adică împotriva stărilor de slăbiciune şi de lipsă de putere care apar fie primăvara, la trecerile între anotimpuri, fie în perioadele de suprasolicitare (examene, proiecte cu termene-limită etc.). Pentru această acţiune se poate însoţi de Extractul din muguri de Smochin (Ficus carica D1), care neutralizează şi acidoza gastrică, are acţiune antispastică pe stomac, calmantă pe sistemul nervos vegetativ şi de eliminare a Helicobacter pilori.

Extractul din muguri de Frasin (Fraxinus excelsior D1) este un alt produs cu acţiune de drenaj şi curăţenie a căilor biliare şi bilei, în plus fiind şi un drenor al sistemului limfatic şi un bun curăţător al filtrului renal.

Printre efectele sale importante se numără reducerea nivelului de uree, acid uric şi a nivelului de colesterol, fiind un excelent curăţător (drenor) atât la nivel limfatic, cât şi la nivel sangvin.

Este unul dintre principalele remedii recomandate celor supraponderali, cu retenţie hidrică şi hipercolesterolemie.

În combinaţie cu Extractul din Arţar, Extractul din Frasin poate fi folosit atât în cure de scurtă durată, în perioada primăverii, în mod special în perioada martie-aprilie, dar oricând sunt necesare perioade de detoxifiere interioare, cât şi în tratamente de lungă durată (de luni sau ani), cu un ritm de zile cu tratament şi zile libere, pentru a fi bine acceptate de corp.

Extractul din mlădiţe de Rozmarin (Rosmarinus officinalis D1) este produsul-cheie pentru susţinerea ficatului, nu doar a veziculei biliare, unul dintre cele mai recomandate produse pentru curele de primăvară de detoxifiere digestivă şi biliară.

Alături de Extractul din Frasin ori Extractul din Arţar şi/sau Smochin, Rozmarinul este un produs cu acţiune importantă de susţinere a ficatului şi de normalizare a fluxului biliar.

Nu întâmplător, este şi unul dintre principalele produse pentru îmbunătăţirea memoriei, stimularea capacităţii de concentrare a organismului şi de tonifiere generală.

Gemoterapia deţine produse testate şi verificate pentru eficienţa menţinerii bilei şi căilor biliare intra- şi extra-hepatice în cea mai bună stare şi în echilibru, în ciuda alimentaţiei ciudate şi amestecate moderne. Folosite mai ales preventiv şi sezonier (primăvara, toamna), toate aceste produse ajută corpul în menţinerea stării sale de sănătate.   

Conflict de interese: niciunul declarat

Suport financiar: niciunul declarat
Acest articol este accesibil online, fără taxă, fiind publicat sub licenţa CC-BY.