Traumeel® este un medicament homeopat original, fabricat de firma germană Heel, cu recomandare în traumatisme și inflamații musculoscheletale, aflat de peste 60 de ani pe piața farmaceutică din multe țări. Pe piața românească este autorizat ca OTC, în două forme farmaceutice: comprimate și unguent.

Acțiunea polivalentă, rezultată din sinergismul celor 14 componente, recomandă Traumeel® în ameliorarea durerii și inflamației de la nivelul articulațiilor și al mușchilor, indiferent de localizarea și cauza acestora.
 

diferentele intre modul de actiune al traumeel si al ains uzuale_1

Mecanismul de acțiune constă în modularea procesului inflamator și se exercită prin intermediul neuropeptidelor și citokinelor: se realizează un echilibru între citokinele proinflamatoare (TNFa, IL1, IL6, IL8) care sunt inhibate/reduse, realizându-se controlul simptomelor(1), și citokinele antiinflamatoare (TGFb, IL10) care sunt stimulate/activate, cu refacerea cât mai „fiziologică“ a țesuturilor lezate(2).

Traumeel® și-a dovedit eficiența și siguranța comparativ cu AINS, într-un amplu studiu clinic controlat, randomizat. Acesta a inclus un număr de 449 de pacienți activi din punct de vedere fizic, cu vârste cuprinse între 18 și 40 de ani, iar durata tratamentului a fost de 2-6 săptămâni(3).

Studiul a comparat eficiența și siguranța aplicării produsului Traumeel® gel și unguent versus Diclofenac gel 1%, în ceea ce privește atenuarea durerii și ameliorarea funcțională în entorsa acută de gleznă, printr-un test statistic de non-inferioritate.

Parametrii urmăriți au fost: reducerea durerii, îmbunătățirea funcției, reducerea edemului, recuperarea funcției normale, evaluarea acțiunii globale.

Concluziile studiului arată că Traumeel® unguent și gel sunt egale ca eficiență terapeutică cu Diclofenac gel, în ceea ce privește: terapia durerii post-leziune musculoscheletală acută; recuperarea funcțională post-entorsă de gleznă; reducerea edemului local post-entorsă de gleznă. Eficiența terapeutică este similară din punctul de vedere al evaluării globale și în ceea ce privește timpul de recuperare a funcționalității normale în entorsa de gleznă.

Studiile preclinice și clinice au arătat că mecanismul de acțiune a medicamentului Traumeel® are efect atât pe reparația tisulară, cât și pe accelerarea vindecării tisulare.

Traumeel® conferă o acțiune sinergică și multitargetată, care se adresează multiplelor aspecte ale procesului inflamator și poate astfel determina recuperarea și vindecarea integrală(2,4-8).

Studiile clinice demonstrează un profil de tolerabilitate superioară AINS și recomandă Traumeel® ca variantă sigură de tratament și cu efecte secundare minime (eventuale alergii la plante din familia Asteraceae, precum și atenționări date de prezența în formulă a echinaceei).

Într-un studiu de patru săptămâni, realizat în conformitate cu standardele FDA, s-a ajuns la concluzia că Traumeel® este sigur și bine tolerat de subiecții sănătoși. Acesta are efecte antiinflamatoare și analgezice, dar nu inhibă calea acidului arahidonic (sinteza de prostaglandine).

Traumeel® merită atenție ca o alternativă mai sigură pentru pacienții cu risc crescut de hemoragii gastrointestinale sau alte reacții adverse dacă sunt tratați cu AINS convenționale. Un argument în plus pentru a recomanda Traumeel® este tolerabilitatea foarte bună(8-16).

Traumeel® și-a dovedit eficiența și tolerabilitatea superioară și în alte patologii: leziuni musculoscheletale diverse, inclusiv la sportivi, hemartroză posttraumatică, epicondilite, bursite, edem posttraumatic, postoperator etc.

Tolerabilitatea este apreciată la 88% dintre pacienții tratați cu Traumeel® și 45% la cei cu AINS. Profilul terapeutic al toleranței este apreciat la 90% de către clinicieni versus 50% pentru cazurile de recomandări de AINS(7,8).

Pentru că nu există studii clinice realizate la femei în perioada de sarcină și alăptare, se va evita administrarea în această perioadă.

În condițiile actuale, în care cerința/nevoia de antiinflamatoare este tot mai mare, iar tolerabilitatea la această grupă de medicamente este tot mai redusă, Traumeel® este o alternativă sigură, eficientă, rapidă și susținută, care oferă satisfacție terapeutică pacientului și satisfacție profesională medicului.