Creşterea numărului de copii nevaccinaţi din Statele Unite ale Americii creşte riscul focarelor de boli infecţioase care ar putea să fie prevenite prin imunizare, avertizează cercetătorii, care au examinat ratele de scutire nemedicale pentru vaccinurile pentru copii şi se bazează mai degrabă pe credinţele religioase, filosofice sau personale ale părinţilor, decât pe o stare medicală cunoscută. Din examinarea numărului total de grădiniţe cu scutiri pe zone din SUA a rezultat un număr mai mare în zonele urbane dens populate, sugerând că focare de boli prevenibile prin vaccinare ar putea proveni sau se vor răspândi mai rapid în acele populaţii de copii neimunizaţi, neprotejaţi. Pe de altă parte, cele 10 zone cu cele mai mari rate ale scutirii nemedicale din ţară au mai puţin de 50000 de persoane şi se află în regiunile rurale ale statului.

Prin modificările stricte de politică în domeniul sanitar şi prin dezbateri publice s-au înregistrat scăderi semnificative ale ratelor acestor scutiri, una dintre politicile eficiente fiind interdicţia privind credinţa filosofică. Mai multe state au încercat, de asemenea, să scadă rata prin mijloace mai puţin stricte. O opţiune comună a fost aceea de a solicita părinţilor să vizualizeze un modul educaţional înainte de a obţine şi de a utiliza un astfel de document.

Zonele cu cele mai multe scutiri nemedicale includ: Seattle şi Spokane în statul Washington; Houston, Fort Worth, Plano şi Austin în Texas, Salt Lake City şi Provo în Utah, Phoenix, Arizona şi zonele mai puţin populate şi rurale din Idaho.

Pentru a evalua influenţa scutirilor nemedicale asupra administrării vaccinului a fost calculată corelaţia între rata scutirilor şi rata de vaccinare pentru rujeolă, oreion, rubeolă (ROR) pentru 20 de state în anul şcolar 2016-2017, existând o asociere inversă semnificativă, rezultatele fiind asemănătoare şi pentru alte 50 de state americane. În general, statele cu mai mulţi elevi care deţin aceste scutiri au prezentat rate mai mici de vaccinare ROR. În contrast, statele care au interzis scutirea nemedicală au prezentat cea mai mare absorbţie a vaccinului şi cea mai mică incidenţă a bolilor prevenite de vaccinuri. Datele sunt relevante statistic.

O consecinţă a acoperirii scăzute a vaccinului ROR a copiilor a fost epidemia rujeolei din 2014 până în 2015, cu debut în parcul Disneyland din Anaheim, California. În urma rezultatelor înregistrate în cursul epidemiei, s-a introdus o interdicţie naţională a scutirilor nemedicale de către legislativul Statelor Unite ale Americii. Noua lege a sporit ratele de vaccinare, scăzând numărul cazurilor de boli prevenibile prin vaccinare. Personalul de asistenţă medicală ar putea juca un rol important în propunerea vaccinării şi în oferirea de explicaţii pe înţelesul părinţilor care mai au îndoieli.

Rezultatele raportate pentru SUA au o potenţială relevanţă la nivel internaţional. Deşi scutirea nemedicală continuă să crească în majoritatea celor 18 state americane (care încă le acceptă), mai multe ţări europene, inclusiv Franţa şi Italia, precum şi Australia au luat măsuri pentru a stimula administrarea vaccinurilor din programele naţionale de imunizare. În România au fost identificate mai multe focare de rujeolă, fiind înregistrate în continuare cazuri, chiar şi în luna iunie 2018. Aceste date sunt utilizate de decidenţi pentru a adapta legislaţia privind vaccinurile. 

Ar fi deosebit de îngrijorător dacă ţările foarte mari cu venituri mici şi mijlocii (Brazilia, Rusia, India, China, Bangladesh, Indonezia, Nigeria, Pakistan etc.) ar înregistra scăderi privind acoperirea vaccinală. Într-o asemenea eventualitate, ar fi posibil ca la nivel mondial să apară epidemii semnificative ale „bolilor copilăriei“, ceea ce ar putea ameninţa atingerea obiectivelor globale ale Naţiunilor Unite privind reducerea bolilor prevenibile prin vaccinare.