Pandemia de COVID-19 pune sistemele de asistenţă medicală din toată Uniunea Europeană sub o presiune fără precedent şi în continuă creştere. Pentru a sprijini şi încuraja cooperarea transfrontalieră în domeniul sănătăţii între autorităţile naţionale, regionale şi locale, Comisia Europeană a transmis recomandări practice statelor membre. Cooperarea transfrontalieră poate contribui la uşurarea presiunii asupra spitalelor supraîncărcate prin transferul pacienţilor infectaţi cu noul tip de coronavirus pentru tratament în statele membre unde sunt locuri disponibile în spital. De asemenea, Comisia va sprijini statele membre sau organizaţiile neguvernamentale să trimită echipe calificate de personal medical pentru a oferi asistenţă peste graniţe.

Comisarul Stella Kyriakides, responsabil pentru sănătatea şi siguranţa alimentelor, a declarat: „Nu putem depăşi decât împreună criza generată de coronavirus. Cooperarea în scopul salvării vieţilor omeneşti între statele membre este esenţială. Solidaritatea UE a fost tangibilă în ultimele săptămâni, statele membre tratând pacienţi din ţări vecine. Aceasta este Uniunea Europeană în cea mai bună formă şi cu îndrumarea noastră de astăzi dorim să încurajăm mai mult tratamentul transfrontalier al pacienţilor şi mai multe detaşări ale personalului medical din ţările UE cu capacitate suplimentară în ţările unde este cel mai mult nevoie. Solidaritatea salvează vieţi.”

Recomandările comisiei stabilesc o abordare mai coordonată a cooperării transfrontaliere în domeniul asistenţei medicale de urgenţă şi includ, de asemenea, mecanisme prin care Comisia Europeană oferă statelor membre sprijin şi asistenţă suplimentară: coordonarea cererilor pentru asistenţă medicală transfrontalieră, sprijinirea autorităţilor sanitare locale, cofinanţarea transportului pacienţilor şi a personalului medical, clarificarea paşilor necesari pentru rambursarea costurilor tratamentelor efectuate în străinătate, facilitarea schimbului de informaţii şi cunoştinţe medicale pe o platformă online între medicii din UE.

În ceea ce priveşte asistenţa financiară pentru cooperarea transfrontalieră în domeniul asistenţei medicale, Comisia a modificat fondul de solidaritate pentru acoperirea situaţiilor de urgenţă în domeniul sănătăţii publice. Mai mult, cheltuielile pentru sănătate sunt eligibile în cadrul fondurilor structurale, iar flexibilitatea suplimentară pentru transferul fondurilor a fost deja furnizată ca parte a răspunsului economic coordonat la pandemia de COVID-19. În cele din urmă, un sprijin suplimentar va fi disponibil prin intermediul Instrumentului de asistenţă de urgenţă (ESI).

Sursa: Comisia Europeană –
Sănătate Publică,
https://ec.europa.eu/health/home_en